Ilan Laufer: Schimburile bilaterale dintre SUA și România vor depăși anul acesta un maxim istoric de 3 miliarde dolari

Ilan Laufer: Schimburile bilaterale dintre SUA și România vor depăși anul acesta un maxim istoric de 3 miliarde dolari
scris 18 dec 2017

Schimburile bilaterale dintre SUA și România vor depăși până la finalul anului un maxim istoric de 3 miliarde dolari, spune Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care s-a întâlnit la Washington cu secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, aceștia discutând despre noul maxim istoric în ceea ce privește schimburile comerciale, precum și despre intensificarea cooperării bilaterale între cele două țări.

La întâlnire a participat și ambasadorul României la Washington, George Maior, scrie News.ro.

”Alocând 2% din PIB pentru Apărare și direcționând mai bine de 40% din bugetul apărării pentru achiziția de tehnologie militară de ultimă oră, relațiile economice româno-americane traversează în anul 2017 cel mai important moment istoric, urmând să depășească până la finalul acestui an 3 miliarde dolari schimburi comerciale. România este prima țară din NATO care a respectat cerințele președintelui Donald Trump, deschizând, astfel, o nouă colaborare pe termen lung cu industria militară din SUA, exemple concrete de colaborare fiind: achiziția sistemului Patriot de 4 miliarde dolari, viitoarea achiziție HIMARS de 1,25 miliarde dolari, colaborarea pe zona avioanelor F16, dar și cooperările cu Bell Helicopter și General Dynamics”, arată un comunicat emis luni de minister.

Ministrul Laufer a precizat că “suntem cea mai pro americană țară din Uniunea Europeană și susținem leadearshipul și importantă SUA în lume”.

De asemenea, Laufer a menționat efectuarea de către România, săptămâna trecută, a primei plăti, în suma de 766 milioane dolari, pentru sistemul Patriot, urmând că până la finalul anului să mai fie efectuată o plata suplimentară de 144 milioane dolari.

Grupul aerospațial Thales cumpără producătorul de cipuri Gemalto, pentru 4,8 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Grupul aerospațial Thales cumpără producătorul de cipuri Gemalto, pentru 4,8 miliarde de euro

“Am solicitat, în acest sens, secretarului Wilbur Ross să susțină România pentru a primi statutul de ‘dependable undertaking status’ ceea ce ne va permite un sistem de plăți eșalonat în relația cu SUA, și nu numai, oferind României un statut de partener foarte serios și consecvent”, a declarat ministrul Ilan Laufer.

În primele zece luni ale acestui an, exporturile companiilor americane au crescut cu 30%, iar schimburile comerciale, au urcat cu 17,5 % față de 2016 atingând 2,6 miliarde dolari.

Laufer spune că SUA se află pe locul 6, că mărime, în clasamentul investitorilor străini în România, cu un total investit de 8,4 miliarde dolari, având în vedere prezența a peste 3.500 de companii americane în România, iar SUA fiind ”cel mai mare investitor non EU în România”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
sua
ilan laufer