Academia Română: Comunicatul referitor la tehnologia 5G, menit să invite la analiză. Decizia de a-l retrage de pe site, în urma hotărârii de a organiza o dezbatere națională

Academia Română: Comunicatul referitor la tehnologia 5G, menit să invite la analiză. Decizia de a-l retrage de pe site, în urma hotărârii de a organiza o dezbatere națională
scris 2 sep 2020

Academia Română a transmis miercuri că textul emis în urmă cu o săptămână în care își exprima îngrijorarea cu privire la consecințele utilizării tehnologiei 5G asupra sănătății era menit să invite la analiză, iar decizia conducerii de a-l retrage de pe site-ul instituției a venit în urma hotărârii de a prelua inițiativa organizării unei dezbateri la nivel național.

Pe 27 august, Academia Română a transmis un comunicat de presă în care atrăgea atenția că utilizarea pe termen lung a tehnologiei 5G poate avea efecte negative asupra sănătății oamenilor. „Tema, așa cum precizam, este sensibilă la nivel mondial și a generat și continuă să genereze dezbateri în comunitatea științifică internațională”, se arată în comunicat remis News.ro miercuri.

Aproape 4 milioane de aplicări în perioada iunie – august. 420.000 de români și-au căutat un job în ultimele trei luni CITEȘTE ȘI Aproape 4 milioane de aplicări în perioada iunie – august. 420.000 de români și-au căutat un job în ultimele trei luni

„Comunicatul nostru a fost gândit ca o invitație către întreaga societate românească (specialiști, factori de decizie, mediul economic, corpul medical și întreaga populație), pentru ca împreună să analizăm și să ajungem la niște concluzii utile fiecăruia dintre noi”.

Textul a stârnit controverse, însă a fost ignorat faptul că Academia Română a solicitat o analiză a impactului utilizării pe termen lung, deci ca urmare a expunerii de lungă durată a populației la radiațiile emise de aceste tehnologii, susține forul.

„Studiile au menirea să trateze într-o manieră echilibrată avantajele și dezavantajele acestor tehnologii și să evalueze potențialul de risc asupra sănătății. Academia Română nu se opune implementării noilor tehnologii, ci dorește să fie luat în considerare principiul medical al prevenției înainte de trecerea la utilizarea lor pe scară largă. Precizăm că decizia conducerii Academiei Române de a retrage comunicatul de pe site-ul instituției a fost luată ca urmare a hotărârii de a prelua inițiativa organizării unei dezbateri la nivel național, cu participarea tuturor factorilor implicați și elaborarea unui document comun”.

Tema impactului tehnologiilor 5G asupra sănătății oamenilor, alături de subiecte precum impactul evoluției tehnologiei informației și comunicațiilor asupra omului și societății, schimbările climatice, sistemul de educație contemporan și raportul dintre învățământul on-line și educația în clasă se încadrează în seria de probleme majore ale societății pe care le-a abordat în ultima perioadă Academia Română.

viewscnt
Afla mai multe despre
academia româna
5g