Amazon se extinde agresiv pe segmentul serviciilor cloud pentru alegerile din Statele Unite

Amazon se extinde agresiv pe segmentul serviciilor cloud pentru alegerile din Statele Unite
scris 16 oct 2019

Divizia de cloud computing AWS a grupului Amazon.com se extinde rapid pe unul dintre cele mai delicate segmente ale sectorului tehnologic, și anume serviciile cloud destinate alegerior din Statele Unite, relatează Reuters.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Extinderea Amazon Web Services în afacerile legate de alegerile statale și locale s-a accelerat după alegerile prezidențiale dun 2016. Peste 40 de state folosesc în prezent una sau mai multe dintre ofertele pentru alegeri ale Amazon, potrivit unei prezentări făcută de un director al Amazon obținută de Reuters.

Serviciile Amazon sunt utilizate și de principalele două partide politice americane, de candidatul prezidențial democrat Joe Biden și de agenția federală însărcinată cu administrarea și aplicarea legilor federale referitoare la campanie, scrie News.ro.

Deși nu gestionează votarea în ziua alegerilor, AWS, împreună cu o rețea vastă de parteneri, administrează în prezent site-uri pentru alegeri la nivel de state și ținuturi, stochează date privind înregistrarea alegătorilor, date referitoare la vot, facilitează votarea de către personalul militar și contribuie la comnicarea în timp real a rezultatelor alegerilor, potrivit documentelor companiei și interviurilor.

Reuters a realizat cea mai completă imagine de până acum a implicării strategice a Amazon în infrastructura alegerilor, prin analizarea de prezentări și documente nepublicate de către companie și efectuând peste 24 de interviuri cu parlamentari, administratori de alegeri și directori pentru securitatea alegerilor ți tehnologie, din aproape 12 state și ținuturi care folosesc serviciile cloud ale Amazon.

Tech Mahindra, divizia tehnologică a gigantului indian Mahindra & Mahindra, constructor de automobile, a deschis primul său centru de dezvoltare din România, cu intenția de a-l transforma într-un hub pentru Europa CITEȘTE ȘI Tech Mahindra, divizia tehnologică a gigantului indian Mahindra & Mahindra, constructor de automobile, a deschis primul său centru de dezvoltare din România, cu intenția de a-l transforma într-un hub pentru Europa

Amazon se prezintă ca fiind furnizor ieftin de tehnologie pentru securitate alegerilor, într-o perioadă în care autoritățile locale și campaniile politice se află sub o presiune intensă de a preveni repetarea situației de la alegerile prezidențiale din 2016, în care au avut loc atacuri cibernetice împotriva sistemelor de vot și a infrastructurii de alegeri.

“Faptul că am investit puternic în acest domeniu ne ajută să atestăm că în peste 40 de state serviciile cloud ale Amazon sunt sigure să asigure într-un fel un aspect al alegerilor”, a declarat Michael Jackson, director pentru sănătate publică și alegeri americane la AWS, într-o prezentare oferită clienților guvernamentali în februarie.

Eforturile companiei sunt salutate de administratorii de alegeri, care au afirmat în interviuri că au deseori probleme să mențină la zi sistemele învechite.

În Oregon, de exemplu, serverele statului care susțin serviciile pentru alegeri se închid ori de câte ori au lor pene de electricitate, ceea ce se întâmplă des deoarece rețeaua electrică a acestui stat este în curs de modernizare, a declarat Peter Threlkel, director pentru informații în cadrul biroului Secretarului de Stat al Oregon. Trecerea la sistemul cloud rezolvă această problemă, iar Oregonul a derulat un program pilot cu AWS pentru a transfera sistemul de înregistrare a alegătorilor în cloud.

Unii experți în securitate, cum este David O’Berry, co-fondator al Precog Security, a declarat că trecerea la AWS ”este o opțiune bună pentru campanii, care nu au resurse pentru a se proteja singure”.

Cu toate acestea, prezența în creștere a Amazon în afacerile legate de alegeri ar putea submina ceea ce mulți oficiali consideră a fi soliditatea sistemului de vot din Statele Unite: descentralizarea.

Majoritatea experților în securitate intervievați de Reuters au spus că în timp ce sistemul cloud al Amazon este probabil mai greu de atacat de hackeri față de sistemele pe care le înlocuiește, introducerea datelor de la atât de multe jurisdicții într-un singur sistem mărește probabilitatea ca un singur atac major să fie dăunător.

”Face din Amazon o țintă mai mare pentru hackeri și sporește riscul unor atacuri din interior”, a declarat Chris Vickery, director pentru cercetări în domeniul riscurilor cibernetice la startup-ul Upguard.

Google va include o facilitate pentru verificarea parolelor în Chrome CITEȘTE ȘI Google va include o facilitate pentru verificarea parolelor în Chrome

Un atac cibernetic recent împotriva datelor Capital One Financial stocate în serviciul cloud al Amazon a fost făcut de un fost angajat al Amazon. Breșa a afectat peste 100 de milioane de clienți, ceea ce scoate în evidență modul în care angajați răuintenționați sau nepregătiți  pot crea riscuri de securitate.

Amazon afirmă că sistemul său este sigur.

”În timp, statele, ținuturile, orașele și țările vor folosi serviciile AWS pentru a asigura modernizarea alegerilor lor, pentru mai multă securitate, siguranță și date analitice, pentru o utilizare mai eficientă în utilizarea banilor contribuabililor”, a declarat un purtător de cuvânt al AWS.

Extinderea Amazon în acest domeniu survine pe fondul criticilor din partea politicienilor, sindicatelor și susținătorilor protejării confidențialității datelor din cauza practicilor în afaceri și a influenței tot mai mari.

Președintele Donald Trump a acuzat Amazon de concurență incorectă și a atacat în mod repetat publicația Washington Post, deținută de directorul general al Amazon, Jeff Bezos, pentru părtinire politică, acuzație respinsă de Bezos și de publicație.

În prezent, Amazon gestionează site-urile Comisiei pentru Alegeri Federale (FEC), Comisiei Naționale Republicane (RNC) și Comisiei Naționale Democrate (DNC), potrivit unei surse și a experților în securitatea alegerilor.

FEC, DNC și RNC au refuzat să comenteze. O persoană apropiată planurilor DNC a declarat că aceasta a transferat unele date de pe AWS pe serviciile cloud Google, dar nu a explicat motivul.

Amazon a atras și candidați importanți.

Unele dintre cele mai mari campanii prezidențiale, pentru congres și pentru alte instituții se folosesc de AWS”, a declarat Jackson.

De exemplu, operațiunile online de atragere de fonduri ale principalului candidat democrat la președinție, Joe Biden, folosesc AWS, a declarat o sursă apropiată situației.

Campania Biden nu a răspuns solicitărilor de comentarii. În trecut, AWS a oferit servicii pentru campania din America a lui Barack Obama din 2012, a adăugat sursa.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
aws
amazon.com