ANCOM avertizează că în 501 localități de la frontieră românii se pot trezi că plătesc servicii de roaming fără să vrea

ANCOM avertizează că în 501 localități de la frontieră românii se pot trezi că plătesc servicii de roaming fără să vrea
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2017

Utilizatorii de telefonie și internet mobil din România care au serviciul de roaming activat se pot conecta automat și involuntar la o rețea dintr-o țară vecină în 501 de localități situate în apropiere de graniță, cu 11 mai puțin față de raportul efectuat în aprilie 2015, a anunțat joi Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Informațiile au fost obținute în urma unei evaluări a situațiilor de roaming involuntar în zonele de graniță, realizată prin măsurări pe traseele situate în vecinătatea frontierei de stat în noiembrie 2016. Anterior, ANCOM a realizat un raport similar în aprilie 2015, scrie News.ro.

Evaluarea arată că utilizatorii români se pot trezi cu o factură semnificativ mărită chiar dacă nu au părăsit țara, în cazul în care se conectează automat la o rețea de roaming.

Cele mai multe locălități în care pot să apară astfel de situații sunt situate în județele Satu Mare (62 de localități, față de 63 în raportul anterior, la granița cu Ucraina și Ungaria), Botoșani (42 de localități, față de 44 în raportul anterior, la granița cu Ucraina și Republica Moldova), Iași (34 de localități, față de 42 în raportul anterior, la granița cu Republica Moldova), Timiș (38 de localități, cu o localitate mai puțin față de raportul anterior, la granița cu Serbia și Ungaria) și Bihor (32 de localități, față de 33 în raportul anterior, la granița cu Ungaria).

Utilizatorii pot evita accesarea învoluntara a serviciilor în roaming prin selectarea manuală a rețelei și dezactivarea opțiunii telefonului de selectare automată a rețelei, printr-o solicitare către operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere și prin verificarea rețelei înainte de a utiliza dispozitivul mobil, iîn cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

Cele mai scumpe tarife de roaming sunt la frontierele cu Serbia, Ucraina și Moldova, state în afara Uniunii Europene și în care nu operează reglementările de reducere a tarifelor de roaming valabile în blocul comunitar.

În schimb, pentru Bulgaria și Ungaria, state membre ale UE, operează tarifele maxime de roaming valabile în spațiul comunitar.

Galaxy S8 ar putea dispune de un sistem de recunoaștere facilă CITEȘTE ȘI Galaxy S8 ar putea dispune de un sistem de recunoaștere facilă

Reprezentanții Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei Europene au ajuns în 1 februarie la un acord referitor la reglementarea piețelor de roaming angro, ca ultim pas pentru eliminarea tarifelor de roaming din iunie 2017.

Tarifele pentru convorbirile telefonice în roaming în Uniunea Europeană s-au redus, de la 30 aprilie 2016, la niveluri apropiate costurilor aplicate local.

La acestea, operatorii pot adăuga anumite taxe suplimentare maximale, aceasta fiind ultima etapă de prețuri reglementate de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming, la jumătatea anului viitor.

Lista localităților poate fi văzută aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
roaming