ANCOM propune retragerea obligațiilor Telekom de pe piața de tranzit național

ANCOM propune retragerea obligațiilor Telekom de pe piața de tranzit național
scris 22 ian 2019

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, luni, că supune consultării publice rezultatele procesului de revizuire a pieței de gros a serviciilor de tranzit al apelurilor în rețele publice de telefonie, pe care Telekom Communications Romania deținea putere semnificativă, conform unui analize din anul 2013.

În prezent, situația concurențială pe această piață s-a schimbat de la adoptarea măsurilor de reglementare precedente, piața tinzând către concurență efectivă, potrivit ANCOM, scrie News.ro.

”Analiza efectuată de ANCOM pe piața de gros a serviciilor de tranzit național comutat al apelurilor în rețelele publice de telefonie arată că, deși barierele existente la intrarea pe această piață se mențin, acestea sunt mai puțin semnificative, existând alternative viabile la serviciile de tranzit național oferite de Telekom. La sfârșitul anului 2017 existau 8 furnizori activi de servicii de tranzit național”, se arată în comunicat.

WhatsApp limitează din nou numărul destinatarilor unui mesaj CITEȘTE ȘI WhatsApp limitează din nou numărul destinatarilor unui mesaj

Însă, în același timp, din perspectiva dinamicii pieței, volumul foarte mic - 168 milioane minute, în scădere cu 12,5%, în perioada 2013 – 2017, structura eterogenă a acesteia, cererea în continuă scădere din partea operatorilor pentru astfel de servicii și numărul mare de contracte de interconectare directă încheiate între operatorii de rețele publice din România (276 astfel de contracte la finalul anului 2017), au condus la concluzia că piața tinde către concurență efectivă, potrivit ANCOM.

”În acest context, Autoritatea propune retragerea obligațiilor pe care le are, în prezent, Telekom Communications Romania, și anume obligația de a permite accesul și utilizarea unor elemente specifice ale rețelei și a infrastructurii asociate, obligația de fundamentare a tarifelor în funcție de costuri, obligația de transparență și obligația de nediscriminare, alocând un termen de tranziție de un an de la intrarea în vigoare a deciziei”, se arată în comunicat.

Acest termen ar permite furnizorilor care achiziționează în prezent servicii de tranzit comutat al apelurilor de la operatorul fost monopolist să negocieze, să încheie și să implementeze acorduri de interconectare directă, utilizând tehnologia IP, cu furnizorii cu care în prezent sunt interconectați indirect, prin tranzitarea rețelei Telekom.

Conform datelor disponibile, la data de 31 decembrie 2017, existau opt operatori care furnizau servicii de tranzit național comutat în România: Telekom Romania Communications, GTS Telecom, Digital Cable Systems, Net-Connect Communications, Media Sat, Prime Telecom, Trans Tel Services și Nooh Media.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
telekom