ANCOM va adopta în acest an decizia privind organizarea licitației pentru acordarea frecvențelor 5G

ANCOM va adopta în acest an decizia privind organizarea licitației pentru acordarea frecvențelor 5G
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2021

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Autoritatea pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) va adopta în acest an o decizie privind organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în vederea implementării noilor tehnologii (5G) și desfășurarea propriu-zisă a licitației, reiese din Planul de acțiuni al instituției pentru 2021.

"O decizie importantă care urmează a fi adoptată în acest an este cea privind organizarea procedurii de selecție de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz (5G n.r.) pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă, care implică stabilirea condițiilor de acordare a drepturilor de utilizare și a regulilor de desfășurare a procedurii de selecție și desfășurarea propriu-zisă a licitației", se menționează într-un comunicat al ANCOM.

CITEȘTE ȘI Cere Oferta Renault TRAFIC Furgon pentru afacerea ta! Ai garanție extinsă 400.000 KM

Pentru a decide oportunitatea și termenul de organizare a unei licitații de spectru pentru benzile de frecvențe de peste 24 GHz, Autoritatea își propune să adreseze pieței naționale de comunicații electronice un chestionar privind oportunitatea unui astfel de demers, scrie Agerpres.

În plus, Autoritatea are în vedere actualizarea interfețelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere.

De asemenea, Planul de acțiuni pentru anul acesta al Autorității include și activități legate de actualizarea cadrului legislativ de nivel secundar, după transpunerea în legislația primară a prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicațiilor Electronice.

În acest sens, Autoritatea va revizui reglementările referitoare la regimul de autorizare generală privind furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio, administrarea și gestionarea resurselor de numerotație, realizarea comunicațiilor către Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, precum și stabilirea măsurilor de securitate ce trebuie luate de către furnizori și raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra rețelelor sau serviciilor de comunicații electronice.

În ceea ce privește continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii, Autoritatea a prevăzut în planul său de acțiuni, pentru prima parte a anului, stabilirea tarifelor orientative de acces la stâlpii unui operator de rețea. Acest proiect contribuie la facilitarea dezvoltării rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii acestora.

Pe parcursul acestui an, ANCOM va continua și realizarea inventarului rețelelor publice de comunicații electronice și al elementelor de infrastructură fizică asociate acestora (Proiectul ATLAS), care va fi elaborat pe baza datelor primite de la furnizorii de rețele publice de comunicații electronice din România.

Totodată, ANCOM va analiza condițiile de acces la infrastructurile fizice realizate cu participarea sau sprijinul autorităților administrației publice centrale ori locale sau finanțate, total ori parțial, din fonduri publice.

La capitolul reglementări ale serviciilor de comunicații electronice, ANCOM va demara procesul de revizuire a pieței de gros a serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară pentru a reevalua necesitatea impunerii unor măsuri de reglementare ex-ante. Pentru a doua jumătate a anului este prevăzută revizuirea deciziei privind colectarea datelor statistice în domeniul comunicațiilor electronice și aplicarea acesteia.

De asemenea, pentru fructificarea beneficiilor progresului tehnologic în favoarea utilizatorilor, Autoritatea va actualiza decizia privind frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere și a reglementării serviciului de amator.

Potrivit sursei citate, actualizarea regimului de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poștale, evaluarea Strategiei de reglementare în domeniul serviciilor poștale în perioada 2017-2020 și elaborarea Strategiei de reglementare pentru perioada 2021 - 2024 sunt printre principalele proiecte care vizează sectorul serviciilor poștale.

În ceea ce privește serviciul universal, ANCOM are în vedere pentru acest an actualizarea actului normativ privind stabilirea condițiilor și procedurii de evaluare a respectării obiectivelor de calitate de către furnizorul de serviciu universal, actualizarea valorii costului mediu ponderat al capitalului pentru acesta și analiza costului net aferent furnizării serviciului universal poștal în anul 2019.

Planul de acțiuni ANCOM pentru anul 2021 aprobat a fost publicat pe pagina de internet a instituției.

ANCOM este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructura și a inovației. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
ancom