Aplicații privind alunecări de teren, energia solară și domeniul agricol, realizate de trei echipe de programatori clujeni, calificate la un concurs NASA

Aplicații privind alunecări de teren, energia solară și domeniul agricol, realizate de trei echipe de programatori clujeni, calificate la un concurs NASA

FOTO: Radu Hanganut/ News.ro

Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2017

Trei echipe de programatori clujeni s-au calificat la faza globală a "NASA Space Apps Challenge”, cel mai mare maraton de programare din lume, ei realizând în doar 48 de ore aplicații care ajută la salvarea persoanelor din zonele afectate de alunecări de teren, la folosirea mai eficientă a energiei solare și la anunțarea micilor fermieri cu privire la fenomenele meteo care ar putea dăuna culturilor lor. Cele trei proiecte vor intra în competiția mondială, alături de aplicații din alte peste 200 de orașe participante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Unsprezece echipe formate din peste 100 de programatori, web designeri și specialiști în marketing au lucrat, timp de 48 de ore, la realizarea unor aplicații pentru cea de-a doua ediție de la Cluj a "NASA Space Apps Challenge”, concurs care s-a desfășurat în peste 200 de orașe din lume și care este recunoscut drept cel mai mare ”hackathon” de pe mapamond, scrie News.ro.

Concurenții au avut doar două zile la dispoziție pentru a transforma o idee într-un prototip încadrat în cinci mari teme propuse de NASA: ”Noi și Pământul”, ”Planetary Blues”, ”Atenție! Pericol”, ”Cartierul nostru ecologic” și  ”Imaginează&Creează!”.

”La această ediție am avut peste o sută de persoane înscrise numai la Cluj. Au fost 11 echipe care au realizat aplicații pe teme precum Dicționarul Pământului, Pământul, planeta noastră, Când alunecările de teren se întâmplă, Unde este apa?, Unde este răsăritul?, Trăiește inteligent, dar și o temă care în vedere industria aeronautică. Am avut aplicații care ajută la descoperirea persoanelor blocate în urma unor fenomene naturale, aplicații care ajută în domeniul agricol, aplicații de alertă pentru fenomene naturale, am avut o echipă care a realizat o aplicație care evaluează eficiența celulelor fotovoltaice și multe altele. Cele trei echipe propuse pentru competiția globală vor intra într-o competiție cu aplicații alese din celelalte peste 200 de orașe în care acest hackathon se desfășoară. Apoi, juriul NASA va alege câteva echipe care vor participa la o expediție NASA, la Cape Canaveral”, a declarat Cristian Dascălu, organizator al evenimentului.

El a precizat că astfel de evenimente, care implică zeci de mii de pasionați și specialiști, au în primul rând rolul de a face comunitatea mai deschisă la ideea de transformare a ideilor în soluții concrete.

”Sunt evenimente care își doresc să îi facă pe oameni să gândească pro activ și să nu rămână blocați la o idee, ci să facă o echipă cu care să lucreze. E o muncă de două zile și este greu să faci ceva cu care să se întâmple ceva important, dar noi am observat că în acest an am avut mai mulți participanți care au arătat un interes crescut față de această idee”, a mai spus Dascălu.

La finalul competiției, trei echipe au fost desemnate pentru a reprezenta Clujul în competiția globală.

Una dintre ele este echipa lui Aurelian, care a realizat un prototip de aplicație care permite o intervenție mai eficientă în cazul unor alunecări de teren.

Facebook și Google, fraudate cu peste 100 milioane dolari de un lituanian CITEȘTE ȘI Facebook și Google, fraudate cu peste 100 milioane dolari de un lituanian

”Noi am venit cu o aplicație mobilă care monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind datele NASA. În momentul în care utilizatorul aplicației se află într-o zonă de pericol din punctul de vedere al alunecărilor de teren, va primi o notificare pe telefon. Dacă oprești notificarea în 10 secunde, asta înseamnă că ești conștient și nu ești în pericol. Ai și opțiunea de a semnala faptul că ești rănit. Dacă utilizatorul nu este rănit, va putea ajuta persoanele rănite deoarece îi va vedea pe o hartă pe cei care trebuie salvați și unde sunt aceștia. Aplicația emite două sunete: unul pe care îl fac și oamenii și unul foarte scurt și ascuțit, pentru câinii de salvare. De asemenea, dacă utilizatorul este foarte aproape de zona în care sunt alunecările de teren, va primi notificarea în cazul în care vrea să dea o mână de ajutor”, a spus Aurelian Cotuna.

Aurelian, care este și fondatorul unui start-up IT cu sediul la Cluj, spune că indiferent de ce se va întâmpla la competiția globală, el este hotărât să continue dezvoltarea aplicației.

”Este o soluție care vrea să optimizeze modul în care în astfel de situații se salvează vieți. Aplicația folosește datele pentru alunecările de teren, dar poate fi folosită pentru orice cataclism, atât natural cât și antropic. Este un proiect foarte drag nouă, un proiect cu care vrem să ajutăm lumea și să provocăm o schimbare în lume cu ajutorul tehnologiei mobile”, a mai spus Aurelian.

A doua echipă câștigătoare a fost cea a lui Balzs Ionuț, care, alături de alți doi colegi, a realizat aplicația ”Icarus”. Ionuț este inginer software de mai bine de șapte ani, iar la ”NASA Space Apps Challenge” a realizat un soft care permite utilizarea mai eficientă a energiei fotovoltaice.

”Am vrut să facem o aplicație destinată omului obișnuit care vrea să înțeleagă ce poate face folosind panourile solare, dar și pentru ca acesta să își monitorizeze consumul. Partea de monitorizare este foarte utilă și în proiectele NASA, pentru că ei lucrează în medii în care panourile solare sunt singura sursă de energie, iar cu aplicația noastră vor știi câtă energie au la dispoziție astfel încât să își planifice întreaga zi. Aplicația este disponibilă atât pentru mobil cât și pentru PC. Aplicația are un modul de istoric, în care folosește date din ultimii ani pentru a putea da informații legate de câtă energie solară se poate obține într-o anumită zonă aleasă de utilizator. Al doilea mod este de prognoză și îi permite utilizatorului să știe câtă energie solară ar putea obține în funcție de prognoza meteo din perioada următoare”, a explicat Ionuț.

Cea de-a treia aplicația aleasă pentru a concura în competiția globală a fost realizată de membrii echipei ”Space Cats” și este adresată micilor fermieri.

Aplicațiile mobile au generat venituri de peste 15 miliarde de dolari în Q1 2017, iar App Store a ajuns să aducă de două ori mai mulți bani decât Google Play CITEȘTE ȘI Aplicațiile mobile au generat venituri de peste 15 miliarde de dolari în Q1 2017, iar App Store a ajuns să aducă de două ori mai mulți bani decât Google Play

”Își propune să ajute micii fermieri, pe care să îi anunțe din timp cu privire la fenomenele meteo care ar putea dăuna culturilor lor. Ne propunem să îi ajutăm să își păstreze cât mai mult din recoltă, în condițiile în care vremea pune uneori probleme. Alertarea se face printr-un sistem în care oamenii se înregistrează online în aplicație și pot fi alertați prin mail sau prin sms cu privire la eventualele pericole. În principiu, varianta prin mail va conține și sfaturi inginerești care să îi ajute pe oameni să reacționeze corect atunci când sunt probleme”, a precizat Robin Molnar.

La ediția din acest an a ”NASA Space Apps Challenge” au fost înscriși peste 15.000 de participanți din 161 de țări care au realizat aproximativ 1.300 de aplicații în cele 48 de ore avute la dispoziție.

Faza globală a competiției va avea loc în luna iunie și se va desfășura online.

viewscnt
Afla mai multe despre
nasa
aplicatii