Apple a lansat un nou Mac cu un chipset foarte puternic

Apple a lansat un nou Mac cu un chipset foarte puternic
scris 9 mar 2022

Mac Studio este cel mai nou membru al familiei de produse Apple, un sistem pentru desktop, care folosește un nou chipset dezvoltat intern, numit M1 Ultra.

Deși arată la fel ca un Mac Mini, noul Mac Studio este un sistem pentru desktop, cu care Apple vizează grafica, procesarea video și alte sarcini care au nevoie de multă putere de procesare.

Această putere vine de la M1 Ultra, un nou chipset dezvoltat intern de Apple, care folosește o arhitectură UltraFusion. Practic, compania americană a pus la un loc două cipuri M1 Max, dublând multe din caracteristicile tehnice: 20 de nuclee la procesor, 64 de nuclee la placa video, 32 de nuclee Neural Engine pentru procesare cu AI și până la 128GB RAM.

VIDEO Apple a prezentat un nou iPhone SE. Cât costă CITEȘTE ȘI VIDEO Apple a prezentat un nou iPhone SE. Cât costă

Memoria lui M1 Ultra are o lățime de bandă de 800GBps, în vreme ce banda interprocesor a chipset-ului care conține 114 miliarde de tranzistori atinge 2,5TB/s.

În practică, Apple pretinde că noul chipset este de opt ori mai puternic decât un M1 obișnuit.

Tot Apple spune că noul său chipset este foarte economic - procesorul consumă cu 100W mai puțin decât unul similar dezvoltat de companiile rivale, în vreme ce placa video consumă cu 200W mai puțin.

Cu M1 Ultra, noul Mac Studio ajunge să fie mai rapid cu 50% decât cel mai puternic Mac dezvoltat de compania americană până acum, Mac Pro.

Mac Studio are în dotare patru porturi Thunderbolt 4, două porturi USB-C, un slot SD, un port de 10Gb Ethernet, două porturi USB-A, HDMI și o ieșire audio de 3,5mm. Pe partea de conectivitate mai are suport pentru Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.0.

Va exista și o versiune cu chipset M1 Max, care va costa de la 1.999 de dolari. Varianta cu noul M1 Ultra va costa începând de la 3.999 de dolari. Ambele vor fi disponibile din 18 martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
mac studio
m1 ultra