Apple cere, în instanță, despăbubiri de 1 miliard de dolari de la Qualcomm, procesul venind la doar câteva zile după ce guvernul SUA a dat în judecată producătorul american de echipamente pentru dispozitive mobile, informează Reuters.
Qualcomm este un furnizor important atât pentru Apple cât și pentru liderul pieței de smartphone-uri, Samsung, cele două companii aducând 40% din veniturile de 23,5 miliarde de dolari înregistrate de Qualcomm anul trecut.
Apple susține că furnizorul său a refuzat să îi acorde reduceri promise de 1 miliard de dolari, după ce gigantul american a discutat cu autoritățile antitrust din Coreea de Sud, înainte ca acestea să amendeze Qualcomm. Apple mai susține că Qualcomm i-ar fi vândut cipuri doar cu condiția să plătească redevențe pentru brevetele deținute de companie, utilizând o politică de tipul “nu cumperi brevet, nu primești cip”.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“În plus, Qualcomm a încercat să oblige Apple să își schimbe declarațiile către autoritățile sud-coreene și să ofere infomații false în schimbul eliberării plăților promise. Apple a refuzat”, susține gigantul american.
Pe de altă parte, Qualcomm afirmă că Apple a încurajat diverse atacuri împotriva sa ale autorităților antitrust din mai multe țări, oferind informații false sau incomplete.
În decembrie, autoritatea antitrust din Coreea de Sud a impus companiei Qualcomm o amendă record de 1.030 miliarde de woni (854 milioane de dolari) pentru practici incorecte în afaceri, legate de licențierea brevetelor și vânzările de cipuri pentru modemuri.
Qualcomm deține brevete “standard-esențiale”, termenul referindu-se la tehnologii care ar trebui licențiate unui număr mare de solicitanți, care respectă niște condiții de bază.
Potrivit autorităților sud-coreene, Qualcomm a restricționat concurența prin refuzarea sau limitarea licențelor pentru brevetele standard esențiale legate de cipuri pentru modemuri unor producători concurenți, cum sunt Intel, Samsung Electronics și MediaTek, ceea ce le-a limitat vânzările și a făcut ca produsele lor să fie vulnerabile la procese.
În februarie 2015, Qualcomm a plătit o amendă de 975 milioane de dolari în China.
Săptămâna trecută, agenția guvernamentală americană Federal Trade Commission, care are ca scop principal protecția consumatorilor prin combaterea practicilor anti-concurențiale, a dat în judecată Qualcomm.
Conform agenției SUA, Qualcomm a profitat de poziția de care se bucură în piață pentru a forța producătorii de telefoane mobile să nu folosească echipamentele altor companii.