Apple, obligată la plata a 20 de milioane de dolari pentru vânzarea de telefoane fără încărcătoare în Brazilia

Apple, obligată la plata a 20 de milioane de dolari pentru vânzarea de telefoane fără încărcătoare în Brazilia
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2022

Un judecător din Sao Paulo a dispus că Apple este obligată să plătească despăgubiri în valoare de aproape 20 de milioane de dolari pentru vânzarea modelelor sale recente de iPhone fără încărcător, conform sentinței date la un tribunal brazilian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Judecătorul Caramuru Afonso Francisco de la Curtea Regională de Justiție din Sao Paulo a condamnat Apple pentru "practică abuzivă" argumentând că, prin vânzarea modelelor sale de iPhone 12 și 13 fără încărcător, compania californiană "a condiționat achiziționarea unui produs pentru ca un altul să poată funcționa". Tribunalul a fost sesizat de Asociația braziliană a consumatorilor (ABMCC), scrie Agerpres.

Microsoft - acuzat cu exemple că evită plata taxelor în mai multe țări. Reacția companiei CITEȘTE ȘI Microsoft - acuzat cu exemple că evită plata taxelor în mai multe țări. Reacția companiei

Această decizie vine în urma unei amenzi de 2,5 milioane de dolari deja aplicată în septembrie din aceleași motive de către serviciul pentru protecția consumatorilor din cadrul Departamentului de Justiție, care a interzis vânzarea acestor modele fără încărcător.

Apple a indicat, prin biroul său de presă, că va face recurs la o instanță superioară împotriva hotărârii date de judecător, precizând că decizia sa de a nu include încărcătoare împreună cu dispozitivele vândute se aliniază angajamentelor de mediu luate, care vizează reducerea deșeurilor electronice și a reziduurilor nocive.

Apple a încetat să includă un încărcător în octombrie 2020, odată cu lansarea iPhone 12, invocând un "angajament față de mediu".

Judecătorul a dispus în continuare companiei din California să furnizeze încărcătoare consumatorilor care au achiziționat modelelor sale de iPhone 12 și 13 în ultimii doi ani și, de acum înainte, să includă încărcătoare la vânzarea tuturor modelelor sale.

În Europa, Parlamentul European și-a dat săptămâna trecută acordul final pentru introducerea, până la sfârșitul anului 2024, a unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa, spre nemulțumirea Apple, principalul oponent al unei astfel de legislații de pionierat în lume care va obliga compania să își modifice toți conectorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
amenda