Asistenții digitali, precum Siri și Alexa, vizați într-o nouă anchetă la Bruxelles

Asistenții digitali, precum Siri și Alexa, vizați într-o nouă anchetă la Bruxelles
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 iul 2020

Asistenții digitali de voce, precum Siri de la Apple, sau asistenta Alexa a retailerului Amazon, sunt vizați într-o nouă anchetă declanșată de Comisia Europeană privind modul în care jucătorii din sectorul internetului tuturor lucrurilor (IoT) se folosesc de cantitățile masive de date colectate de la utilizatori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia Europeană a lansat o investigație în domeniul normelor de concurență antitrust, ce vizează internetul obiectelor pentru produsele și serviciile destinate consumatorilor din Uniunea Europeană.

Investigația sectorială se va axa pe produsele și serviciile destinate consumatorilor care sunt conectate la o rețea și care pot fi controlate de la distanță, de exemplu prin intermediul unui asistent vocal sau al unui dispozitiv mobil. Printre acestea se numără aparatele electrocasnice inteligente și dispozitivele portabile, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Apple obține anularea deciziei prin care era obligată să plătească taxe de 13 miliarde euro în Irlanda CITEȘTE ȘI Apple obține anularea deciziei prin care era obligată să plătească taxe de 13 miliarde euro în Irlanda

„Se preconizează că internetul obiectelor va lua o amploare semnificativă în următorii ani și va deveni un lucru obișnuit în viața de zi cu zi a consumatorilor europeni. Imaginați-vă un frigider inteligent care vă pregătește lista de cumpărături, pe care dumneavoastră o consultați pe un dispozitiv inteligent de pe care comandați produsele la un magazin care vi le livrează la ușă care se deblochează automat cu o parolă. Posibilitățile par infinite. Însă accesul la cantități mari de date ale utilizatorilor pare a fi cheia succesului în acest sector, prin urmare trebuie să ne asigurăm că actorii de pe piață nu folosesc controlul pe care îl au asupra acestor date pentru a denatura concurența sau a elimina concurenți de pe piață în vreun alt mod. Investigația sectorială ne va ajuta să înțelegem mai bine natura și efectele probabile ale eventualelor probleme de concurență din acest sector”, spune Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei, responsabilă și pentru politica concurențială.

Printre produsele vizate de anchetă se numără ceasurile inteligente, brățările de fitness, precum și dispozitivele conectate ale consumatorilor utilizate în contextul locuințelor inteligente, cum ar fi frigidere, mașini de spălat rufe, televizoare, difuzoare și sisteme de iluminat inteligente.

Investigația sectorială va colecta informații și cu privire la serviciile disponibile prin intermediul dispozitivelor inteligente, cum ar fi serviciile de streaming de muzică și conținut video și cu privire la asistenții de voce utilizați pentru a le controla.

În cazul în care, după analizarea rezultatelor, vor fi identificate aspecte problematice specifice legate de concurență, Comisia ar putea iniția investigații menite să asigure respectarea normelor UE privind practicile comerciale restrictive și abuzurile de poziție dominantă pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
ancheta internetul lucrurilor
iot
internet of things
alexa
siri
dispozitive inteligente
asistenti digitali