Autoritatea din Comunicații propune dereglementarea piețelor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe

Autoritatea din Comunicații propune dereglementarea piețelor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2023

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat luni că propune dereglementarea piețelor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în rețelele publice de telefonie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”ANCOM lansează spre consultare publică proiectul de decizie prin care propune retragerea obligațiilor impuse în sarcina operatorilor identificați cu putere semnificativă pe piețele relevante corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în rețelele publice de telefonie”, anunță ANCOM.

YouTube lansează o aplicație pentru editarea filmărilor CITEȘTE ȘI YouTube lansează o aplicație pentru editarea filmărilor

Piețele serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în rețelele publice de telefonie sunt, în prezent, reglementate de ANCOM, fiind impuse în sarcina furnizorilor desemnați cu putere semnificativă pe aceste piețe o serie de obligații în ceea ce privește accesul și utilizarea unor elemente specifice ale rețelei și infrastructurii asociate, transparența, nediscriminarea și, respectiv, controlul tarifelor și fundamentare a acestora în funcție de costuri, pentru serviciile auxiliare interconectării, scrie News.ro.

Analiza realizată de ANCOM pentru evaluarea oportunității menținerii, modificării sau retragerii obligațiilor impuse anterior pe aceste piețe a arătat că, în ciuda existenței unor bariere la intrarea pe piață, circumstanțele concurențiale s-au schimbat semnificativ.

Unul dintre elementele de noutate determinante pentru concluziile analizei realizate a fost intrarea în vigoare, începând cu data de 1 iulie 2021, a Regulamentului Delegat (UE) 2021/654, care reglementează, la nivel european, tarifele maxime ce pot fi percepute pentru serviciile de terminare.

Astfel a fost eliminată cea mai importantă problemă concurențială ce ar putea apărea pe piețele identificate, și anume posibilitatea furnizorilor de servicii de terminare de a-și manifesta puterea de piață prin creșterea excesivă a tarifelor pentru terminarea în propriile rețele publice de telefonie.

Prin urmare, având în vedere că nu sunt îndeplinite, în mod cumulativ, criteriile legate de obstacolele la intrarea pe piață, concurența efectivă, respectiv eficiența aplicării legii concurenței, ANCOM propune retragerea obligațiilor individuale ale furnizorilor desemnați ca având putere semnificativă pe piețele menționate identificate conform Deciziei președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 1085/2017.

Întrucât atunci când sunt retrase anumite obligații impuse în sarcina unor furnizori cu putere semnificativă este necesar ca operatorii care au calitatea de cumpărători și sunt afectați de aceste măsuri să cunoască din timp schimbările intervenite pe piață, ANCOM a stabilit o perioadă tranzitorie de un an. Pe parcursul acestei perioade, obligațiile specifice impuse anterior vor fi menținute în aceleași condiții.

Proiectul deciziei ANCOM privind piețele relevante din sectorul comunicațiilor electronice corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte mobile, precum și de retragere a obligațiilor individuale existente poate fi consultat pe site-ul ANCOM, persoanele interesate fiind invitate să formuleze și să transmită observații și propuneri până la data de 23.10.2023, pe adresa sediului central al ANCOM.

După încheierea perioadei de consultare publică și analizarea observațiilor și propunerilor primite în cadrul consultării, ANCOM urmează să notifice măsurile propuse Comisiei Europene, Organismului autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice (OAREC) și autorităților naționale de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
telefon