Autoritatea pentru Comunicații anunță că vrea să organizeze licitația pentru spectrul 5G în trimestrul al II-lea al anului viitor, după ce licitația a eșuat în 2019

Autoritatea pentru Comunicații anunță că vrea să organizeze licitația pentru spectrul 5G în trimestrul al II-lea al anului viitor, după ce licitația a eșuat în 2019
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2020

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat astăzi spre consultare publică planul său de acțiuni pentru anul 2021, potrivit căruia vrea să organizeze licitația pentru spectrul 5G în trimestrul al II-lea al anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Până la finalul primului trimestru al anului viitor, autoritatea și-a propus adoptarea deciziei privind organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă, care implică stabilirea condițiilor de acordare a drepturilor de utilizare și a regulilor de desfășurare a procedurii de selecție. Această acțiune va fi urmată de desfășurarea propriu-zisă a procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor, stabilită a avea loc în trimestrul al II-lea al anului viitor”, arată ANCOM într-un comunicat.

Organizarea acestei licitații trebuia să aibă loc anul trecut, însă a eșuat în lipsa implementării Memorandumului 5G semnat între România și SUA și a aprobării de către Guvern a taxelor de licențe. ANCOM anunța atunci că licitația va avea loc în 2020. Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, afirma la mijlocul lunii septembrie că este imposibil să se mai acorde licențele 5G până la finalul acestui an, din cauza lipsei unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea prețurilor minime de pornire în licitație, precum și lipsa transpunerii în legislație a Memorandumului 5G cu SUA, scrie News.ro.

Apple a publicat topul celor mai bune aplicații CITEȘTE ȘI Apple a publicat topul celor mai bune aplicații

Suma minimă estimată a fi atrasă de stat era de 580 milioane de euro, în situația în care ar vinde toate benzile de frecvențe licitate. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a publicat pe 2 septembrie o nouă versiune a proiectului de lege care transpune în lege Memorandumul 5G cu SUA.

”Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat astăzi spre consultare publică planul său de acțiuni pentru anul 2021. Principalele proiecte de anul viitor privesc transpunerea în legislația secundară a prevederilor Codului european al comunicațiilor electronice și organizarea licitației de spectru pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor în benzile vizate pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă, stabilită pentru cel de-al doilea trimestru. De asemenea, planul de acțiuni prevede proiecte legate de implementarea Legii infrastructurii și revizuirea cadrului legislativ secundar aplicabil pieței serviciilor de comunicații electronice și serviciilor poștale. Aceste acțiuni vor avea un impact semnificativ asupra pieței de comunicații electronice, în primul rând, dar și asupra altor sectoare ale economiei. În acest sens, ANCOM va colabora cu toate instituțiile a căror activitate va fi impactată de schimbările preconizate, dar și cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a asigura transparența tuturor acțiunilor pe care le va întreprinde anul viitor”, anunță autoritatea.

După transpunerea în legislația primară a prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicațiilor Electronice, va fi necesară o actualizare a cadrului legislativ de la nivel secundar.

”În acest sens, pe parcursul anului viitor, ANCOM și-a propus revizuirea reglementărilor referitoare la regimul de autorizare generală privind furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, la procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio, la administrarea și gestionarea resurselor de numerotație, la realizarea comunicațiilor către Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, precum și la stabilirea măsurilor de securitate ce trebuie luate de către furnizori și raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra rețelelor sau serviciilor de comunicații electronice”, precizează reprezentanții ANCOM

De asemenea, pentru continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii, în prima parte a anului următor autoritatea are în plan stabilirea tarifelor orientative de acces la stâlpii unui operator de rețea, proiectul contribuind la facilitarea dezvoltării rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii acestora. 

Pentru implementarea atribuțiilor instituției ce sunt prevăzute de Legea Infrastructurii, ANCOM și-a propus continuarea acțiunilor necesare în vederea realizării inventarului rețelelor publice de comunicații electronice și al elementelor de infrastructură fizică asociate acestora (Proiectul ATLAS), ce va fi elaborat, în principal, pe baza datelor primite de la furnizorii de rețele publice de comunicații electronice din România.

Totodată, ANCOM va analiza condițiile de acces la infrastructurile fizice realizate cu participarea sau sprijinul autorităților administrației publice centrale ori locale sau finanțate, total ori parțial, din fonduri publice.

În afara reglementărilor viitoare ca urmare a transpunerii codului comunicațiilor, ANCOM și-a propus revizuirea pieței de gros a serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară pentru a reevalua necesitatea impunerii unor măsuri de reglementare, dar și a deciziei privind colectarea datelor statistice în domeniul comunicațiilor electronice și aplicarea acesteia.

De asemenea, pentru fructificarea beneficiilor progresului tehnologic în favoarea utilizatorilor, autoritatea și-a propus actualizarea deciziei privind frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere și a reglementării serviciului de amator.

Actualizarea regimului de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poștale, evaluarea Strategiei de reglementare în domeniul serviciilor poștale în perioada 2017-2020 și elaborarea Strategiei de reglementare pentru perioada 2021 – 2024 sunt printre principalele proiecte care vizează sectorul serviciilor poștale.

În ceea ce privește serviciul universal, ANCOM are în vedere pentru acest an actualizarea actului normativ privind stabilirea condițiilor și procedurii de evaluare a respectării obiectivelor de calitate de către furnizorul de serviciu universal, actualizarea valorii costului mediu ponderat al capitalului pentru acesta și analiza costului net aferent furnizării serviciului universal poștal în anul 2019.

Planul de acțiuni al ANCOM propus pentru anul 2021 poate fi consultat pe site-ul autorității, iar persoanele interesate pot transmite observații și propuneri până la data de 4 ianuarie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
5g