Capitalizarea de piață a celor mai valoroase șapte companii americane de tehnologie a crescut cu 3.400 de miliarde de dolari în 2020

Capitalizarea de piață a celor mai valoroase șapte companii americane de tehnologie a crescut cu 3.400 de miliarde de dolari în 2020
scris 2 ian 2021

Capitalizarea de piață a celor mai valoroase șapte companii americane de tehnologie, respectiv Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook, Tesla și Nvidia, a crescut cu 3.400 de miliarde de dolari în 2020, pe fundalul pandemiei globale de coronavirus și a crizei economie generalizate, relatează CNBC.

În condițiile optimismului referitor la vînzările de iPhone-uri, cererea pentru produsul Teams al Microsoft, dezvoltarea  platformei de comerț electronic a Amazon și soliditatea afacerilor cu publicitate ale Google și Facebook, activitățile companiilor Big Tech nu au fost încetinite nici de Covid-19 și nici de investigațiile tot mai numeroase deschise împotriva lor, legate de poziția lor dominantă pe piață, scrie News.ro.

INFOGRAFIC Cheltuielile pentru alcool ale românilor - cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în ultimul deceniu CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cheltuielile pentru alcool ale românilor - cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în ultimul deceniu

Creșterea puternică a acțiunilor Tesla a fost cea mai mare surpriză.

Acțiunile Tesla au crescut de aproape nouă ori în acest an, capitalizarea lor de piață urcând de la 76 de miliarde de dolari la începutul anului la 669 de miliarde de dolari la închiderea tranzacțiilor de joi.

În pofida închiderii fabricilor la începutul pandemiei, Tesla și-a revenit și a livrat un număr record de vehicule în trimestrul al treilea.

În această lună, Tesla a devenit cea mai mare companie care a fost inclusă în indicele S&P 500.

Între timp, producătorul de cipuri Nvidia și-a mărit de peste două ori valoarea în 2020, încheind anul cu o capitalizare de piață de 323 de miliarde de dolari și devenind a șaptea cea mai valoroasă companie de tehnologie și a 16-a între companiile din Statele Unite.

Procesoanele sale de grafică pentru dispozitivele de jocuri s-au vândut atât de rapid încât compania a avut dificultăți să răspundă cererii.

Cipurile Nvidia sunt solicitate tot mai mult și de către centrele de date, unde volumul mai mare necesită viteze mai mari. În noiembrie, Nvidia a convenit să cumpere producătorul de cipuri pentru dispozitive mobile Arm Holdings, de la SoftBank, pentru 40 de miliarde de dolari, în a doua mare tranzacție anunțată de o companie americană de tehnologie în 2020. Cu toate acestea, acordul poate fi blocat de autoritățile de reglementare din China.

De departe cea mai mare creștere a capitalizării bursiere a fost înregistrată de Apple, cu o  creștere de aproape 1.000 de miliarde de dolari, datorită unui avans al acțiunilor de 81%.

Capitalizarea de piață a Amazon, care a beneficiat de creșterea afacerilor de consum și de cloud-computing, a urcat cu 710 miliarde de dolari.

Microsoft a înregistrat o creștere a capitalizării de 480 de miliarde de dolari, Alphabet de 268 de miliarde de dolari, iar Facebook de 193 de miliarde de dolari.

Creșterile s-au reflectat în topul celor mai bogați oameni.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, este cel mai bogat om din lume, urmat de Elon Musk, fondatorul Tesla, și de co-fondatorul Microsoft, Bill Gates. Pe locul al cincilea se află Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook. În top 10 se mai află fondatorii Google Larry Page și Sergey Brin și fostul director general al Microsoft, Steve Ballmer.

viewscnt
Afla mai multe despre
capitalizarea de piață
tehnologie