China tocmai a încetat să exporte două minerale esențiale pentru fabricarea semiconductorilor

China tocmai a încetat să exporte două minerale esențiale pentru fabricarea semiconductorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2023

Exporturile Chinei de două minerale rare esențiale pentru fabricarea semiconductorilor au scăzut la zero în august, la o lună după ce Beijingul a impus restricții asupra vânzărilor în străinătate, invocând securitatea națională, transmite CNN.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Alianței pentru materii prime critice, China produce aproximativ 80% din cantitatea totală de galiu și aproximativ 60% din germaniu, dar luna trecută nu a vândut niciunul dintre aceste elemente pe piețele internaționale, conform datelor vamale chineze. În iulie, țara a exportat 5,15 tone de produse din galiu forjat și 8,1 tone de produse din germaniu forjat, arată G4Media.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Bisnel, Brisk Group: Suntem implicați în reconversia unuia dintre cele mai importante proiecte internaționale. Cele mai mari companii din lume sunt implicate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Bisnel, Brisk Group: Suntem implicați în reconversia unuia dintre cele mai importante proiecte internaționale. Cele mai mari companii din lume sunt implicate

Întrebat despre lipsa exporturilor de luna trecută, He Yadong, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, a declarat că departamentul a primit cereri de la companii pentru a exporta cele două materiale. Unele cereri au fost aprobate, a spus el, fără a da detalii.

Restricțiile sunt un indiciu al voinței aparente a Chinei de a riposta la controalele la export ale SUA, în ciuda îngrijorărilor legate de creșterea economică, în timp ce un război tehnologic tocmai se desfășoară.

A doua economie ca mărime din lume se confruntă deja cu o cerere internă slabă și cu o criză imobiliară. Luna trecută, exporturile țării au suferit cea mai mare scădere din ultimii trei ani, dând o nouă lovitură redresării sale șovăitoare.

Analiștii spun că restricționarea exporturilor este o „sabie cu două tăișuri” care poate afecta economia chineză și poate accelera mutarea lanțurilor de aprovizionare în afara țării.

China poate fi liderul industriei de producție a celor două elemente, dar există producători alternativi, precum și înlocuitori disponibili pentru ambele materiale, au declarat analiștii Eurasia Group într-un raport de cercetare din iulie.

Impactul prăbușirii exporturilor se resimte deja. Prețurile pentru galiu au scăzut în China, deoarece controalele la export au dus la acumularea de stocuri.

Joi, prețul spot al galiului se situa la 1.900 de yuani (260 de dolari) pe tona metrică, în scădere cu aproape 20% față de începutul lunii iulie, potrivit informațiilor de la Shanghai Metal Market.

Jumbo accelerează expansiunea și pregătește 4 noi hipermarketuri în România CITEȘTE ȘI Jumbo accelerează expansiunea și pregătește 4 noi hipermarketuri în România

Între timp, prețul spot al germaniului a crescut ușor din cauza ofertei limitate, ajungând joi la 10.050 yuani (1.376 dolari) pe tona metrică.

În iulie, Beijingul a declarat că cele două elemente, care sunt folosite într-o varietate de produse, inclusiv cipuri de calculator și panouri solare, vor fi supuse unor controale la export pentru a proteja „securitatea și interesele naționale” ale țării.

Începând cu 1 august, exportatorii trebuie să solicite o permisiune specială pentru a le expedia în afara țării.

Măsura a intensificat un război tehnologic cu Statele Unite.

În octombrie anul trecut, administrația Biden a dezvăluit un set de controale la export care interzic companiilor chineze să cumpere cipuri avansate și echipamente de fabricare a cipurilor fără licență.

Dar pentru ca campania Washingtonului să aibă succes, trebuiau să participe și alte țări. Japonia și Olanda s-au alăturat efortului la începutul acestui an, ceea ce a redus și mai mult exporturile de cipuri către China.

Beijingul a ripostat lansând în aprilie o anchetă privind securitatea cibernetică asupra producătorului american de cipuri Micron, înainte de a-i interzice să vândă către companiile chineze care lucrează la proiecte de infrastructură cheie.

Este posibil ca Washingtonul să impună mai multe restricții privind cipurile după ce Huawei a introdus luna trecută smartphone-ul Mate 60 Pro, provocând unde de șoc în lumea tehnologiei.

Modelul este alimentat de un cip avansat, care a fost creat în ciuda sancțiunilor americane menite să taie gigantului tehnologic chinez accesul la astfel de tehnologii.

Lansarea modelului Mate 60 Pro a „creat o presiune politică” pentru ca Statele Unite să intensifice sancțiunile împotriva Huawei și Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), producătorul chinez de cipuri despre care se crede că a realizat semiconductorul, au scris analiștii Jefferies într-o notă de cercetare de luni.

„Ne așteptăm ca Biden să se concentreze pe înăsprirea interdicției [privind cipurile] împotriva Chinei în trimestrul al patrulea”, au adăugat aceștia.

viewscnt
Afla mai multe despre
semiconductori
china