Comisia Europeană investighează Apple în legătură cu Apple Pay, App Store

Comisia Europeană investighează Apple în legătură cu Apple Pay, App Store
scris 16 iun 2020

Comisia Europeană a anunțat că investighează practicile Apple legate de Apple Pay și App Store, gigantul american fiind suspectat de încălcarea normelor antitrust în Spațiul Economic European (SEE).

“Comisia Europeană a deschis o anchetă antitrust formală pentru a evalua dacă comportamentul Apple în legătură cu Apple Pay încalcă regulile de concurență în UE. Ancheta se referă la termenii, condițiile și alte măsuri cerute de Apple pentru integrarea Apple Pay în aplicațiile și site-urile comercianților pe iPhone și iPads, limitarea accesului la funcționalitatea Near Field Communication (NFC) pe iPhone pentru plățile în magazine și presupuse refuzuri privind accesul la Apple Pay”, potrivit unui comunicat al Executivului UE.

În paralel, Comisia a lansat o serie de investigații formale referitoare la restricțiile impuse de Apple dezvoltatorilor de aplicații în App Store.

App Store a facilitat anul trecut vânzări de 519 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI App Store a facilitat anul trecut vânzări de 519 miliarde de dolari

Investigațiile se referă în special la utilizarea obligatorie a propriului sistem de achiziție din aplicația App Store, precum și la restricțiile în ceea ce privește capacitatea dezvoltatorilor de a informa utilizatorii de iPhone și iPad despre posibilitatea cumpărării aplicațiilor mai ieftin în afara aplicației.

Anchetele au fost declanșate în urma unor plângeri depuse de Spotify și de un distribuitor de cărți electronice (e-books), al cărui nume nu a fost specificat.

"Aplicațiile mobile au schimbat fundamental modul în care accesăm conținutul. Apple stabilește regulile pentru distribuirea aplicațiilor către utilizatorii de iPhone și iPads. Aparent, Apple joacă rolul unui “portar” când vine vorba de distribuirea aplicațiilor și conținutului către utilizatorii popularelor dispozitive Apple și trebuie să ne asigurăm că regulile Apple nu denaturează concurența pe piețele în care Apple concurează cu alți dezvoltatori de aplicații, de exemplu în ceea ce privește serviciul de streaming Apple Music, sau Apple Books”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al CE, responsabilă cu politica de concurență.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
comisia europeana
investigatii antitrust
norme anticoncurentiale
anchete apple pay
app store