Comisia Europeană schimbă procedurile pentru a accelera investigarea companiilor de tehnologie privind confidențialitatea datelor

Comisia Europeană schimbă procedurile pentru a accelera investigarea companiilor de tehnologie privind confidențialitatea datelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2023

Impulsionată de criticile aduse investigațiilor de durată în materie de confidențialitate și a rolului exagerat al autorității irlandeze de reglementare a confidențialității în supravegherea companiilor Big Tech, Comisia Europeană a anunțat noi reguli pentru a ajuta agențiile de supraveghere să lucreze mai rapid la cazurile transfrontaliere, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Criticii spun că investigațiile durează prea mult și amenzile sunt prea mici pentru a descuraja încălcarea confidențialității de către companiile Big Tech, subminând obiectivul normelor UE, cunoscute sub numele de Regulamentul general privind protecția datelor, care a intrat în vigoare în 2018, scrie News.ro.

Meta va lansa o alternativă la Twitter CITEȘTE ȘI Meta va lansa o alternativă la Twitter

Comisarul irlandez pentru protecția datelor (DPC), principalul organism de reglementare al UE, deoarece multe dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume au sediul în Irlanda, a atras, de asemenea, critici din partea colegilor săi pentru amenzile sale, considerate de unii ca fiind prea mici.

”Armonizarea acestor aspecte procedurale va sprijini finalizarea la timp a investigațiilor și furnizarea de căi de atac rapide pentru persoane”, a spus Comisia.

Noile reguli impun ca autoritatea principală în domeniul confidențialității să transmită instituțiilor similare un rezumat al problemelor cheie, permițându-le să ofere feedback într-un stadiu incipient și, de asemenea, să stabilească termene-limită comune pentru cooperarea transfrontalieră și soluționarea litigiilor.

Reclamanții au dreptul de a fi audiați în cazurile în care plângerile lor sunt respinse în totalitate sau parțial și, de asemenea, să fie implicați în mod corespunzător în cazul în care autoritățile de reglementare decid să investigheze nemulțumirile lor.

De asemenea, noile reguli oferă companiilor aflate în anchetă dreptul de a fi audiate în etapele cheie ale procedurii și de a accesa dosarul.

Activistul pentru confidențialitate Max Schrems, care a depus plângeri împotriva Meta Platforms și Google Alphabet, a criticat noile proceduri.

VIDEO Valeriu Stoica, conciliator onorific CSALB, Profesor Universitar și avocat: Copiii stau cu device-urile în mână de când încep să stea în picioare, dar jocurile la care au acces ar putea să utile, inclusiv pentru educația financiară CITEȘTE ȘI VIDEO Valeriu Stoica, conciliator onorific CSALB, Profesor Universitar și avocat: Copiii stau cu device-urile în mână de când încep să stea în picioare, dar jocurile la care au acces ar putea să utile, inclusiv pentru educația financiară

”Propunerea Comisiei pare să fie defectuoasă din punct de vedere tehnic și material și mai degrabă îi privează pe cetățeni de drepturi existente, decât să asigure aplicarea acestora”, a spus el.

Grupul de lobby tehnologic The Computer & Communications Industry Association a declarat că regulile sunt insuficiente atunci când vine vorba de dreptul companiilor de a face apel și dreptul la un proces echitabil cu un interval de timp realist.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
companii de tehnologie