Congresmenii americani și-au intensificat miercuri atacurile împotriva Facebook în legătură cu Libra

Congresmenii americani și-au intensificat miercuri atacurile împotriva Facebook în legătură cu Libra
scris 18 iul 2019

Congresmenii americani și-au intensificat miercuri atacurile împotriva Facebook în legătură cu criptomoneda Libra, după audierile din ziua precedentă în care senatorii au condamnat proiectul, afirmând că Facebook nu a dovedit că este de încredere, transmite Reuters.

Compania de media socială încearcă să obțină sprijinul Washingtonului, după ce a șocat autoritățile de reglementare și parlamentarii cu anunțul din 8 iunie că speră să lanseze o nouă monedă digitală numită Libra, în 2020, scrie News.ro

Facebook este criticată de oficiali și autorități de reglementare din Statele Unite și străinătate, care se tem că adoptarea pe scară largă a monedei digitale de cei 2,38 de miliarde de utilizatori ai Facebook at putea să destabilizeze sectorul financiar.

Omul de afaceri Spas Rusev - un ”oligarh de dreapta”, personaj controversat, suspectat de legături cu lumea interlopă bulgară - favorit să preia divizia de mobil a Telekom CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Spas Rusev - un ”oligarh de dreapta”, personaj controversat, suspectat de legături cu lumea interlopă bulgară - favorit să preia divizia de mobil a Telekom

”Am îngrijorări serioase față de planurile Facebook de a crea o monedă digitală și un portofel digital. Dacă planurile Facebook se vor concretiza, compania și partenerii săi vor avea o putere economică imensă care ar putea destabiliza monedele”, a afirmat Maxine Waters, președintă a Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților, în remarcile de deschidere a ședinței.

Parlamentarii din Comisia pentru servicii financiare l-au audiat pe David Marcus, directorul Facebook care coordonează proiectul Libra. Acesta a fost audiat marți de Comisia bancară din Senat, în legătură cu riscurile implicate de Libra pentru confidenialitatea datelor, protecția consumatorilor și controlul spălării banilor.

Audierea din Congres de miercuri a fost și mai tensionată.

Apple va investi în podcast-uri exclusive CITEȘTE ȘI Apple va investi în podcast-uri exclusive

”Ni se spune de către unii că inovația este întotdeauna bună. Cel mai inovator lucru care s-a întâmplat în acest secol a fost când Osama bin Laden a venit cu ideea inovatoare de a lovi două avioane în turnuri. (...). Acest proiect ar putea fi mai  periculos pentru America” decât acel atentat, a afirmat reprezentantul democrat Brad Sherman.

Sherman a insistat în repetate rânduri că directorul general al Facebook Mark Zuckerberg ar trebui să fie audiat în comisie.

Comisia a pus deja în circulație un proiect de legislație care ar putea bloca proiectul prin interzicerea ca Facebook și alte companii de tehnologie să intre pe piața serviciilor financiare.

Reprezentanta democrată Carolyn Maloney i-a cerut lui Marcus să se angajeze la un program pilot pentru Libra, cu un milion de utilizatori supravegheați de autoritățile de reglementare financiară din Statele Unite, între care Rezerva Federală.

”Cred că nu ar trebui să lansați Libra deloc. Măcar ar trebui să acceptați acest mic program pilot”, a spus Maloney.

Marcus, care a condus PayPal în perioada 2012-2014, nu s-a angajat în favoarea proiectului pilot, dar a încercat să calmeze parlamentarii afirmând că Libra va fi lansată după răspunderea la îngrijorările autorităților de reglementare.

”Ne vom acorda timp pentru a face acest lucru corect”, a spus Marcus, adăugând că Facebook a anunțat proiectul din timp penru a obține reacții de la toate părțile interesate.

Reprezentanți din ambele partide au întrebat cum va asigura Facebook o protecție suficientă a consumatorilor și cum va preveni ca criptomoneda să fie folosită pentru activități  ilegale cum ar fi spălarea de bani sau finanțarea terorismului.

”Sunt îngrijorat că data de lansare 2020 reprezintă o lipsă profundă de atenție dată modului în care Libra ar putea afecta securitatea financiară, sistemul financiar global, confidențialitatea datelor oamenilor la nivel mondial, activitățile ilegale și drepturile omului la nivel internațional”, a arătat reprezentantul republican Ann Wagner.

Facebook a anunțat că filiala sa pentru portofel digital Calibra va efectua verificarea pentru complianță a clienților care doresc să se înscrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
libra
facebook