Coronavirus: Viteza internetului în România a scăzut cu 5% pe durata restricțiilor, mai lent decât media globală. Surpriză în topul țărilor cu cel mai rapid internet

Coronavirus: Viteza internetului în România a scăzut cu 5% pe durata restricțiilor, mai lent decât media globală. Surpriză în topul țărilor cu cel mai rapid internet
scris 4 aug 2020

Viteza serviciilor de internet în bandă largă din România s-a redus, în medie, cu puțin peste 5% în perioada instituirii restricțiilor de deplasare ca răspuns la pandemia de coronavirus, mai lent comparativ cu declinul consemnat la nivel global. În pofida declinului, utilizatorii români au beneficiat de al șaptelea cel mai rapid internet din lume pe timpul stării de urgență.

FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt

Potrivit unei analize a Cable.co.uk privind viteza internetului fix în 114 țări unde au fost introduse măsuri stricte pentru limitarea răspândirii virusului, precum închiderea școlilor și a granițelor, sau consemnarea populației la domiciliu în anumite intervale orare, viteza medie de descărcare pe internet a scăzut cu 6,31% pe durata restricțiilor raportat la perioda fără interdicții de deplasare.

Studiul ia în calcul datele centralizate de Indicele Oxford al răspunsurilor guvernamentale la coronavirus (OxCGRT), precum și peste 364 de milioane de teste de viteză realizate de Measurement Lab (M-Lab) în perioada 1 ianuarie - 30 iunie.

Măștile de protecție, bune și împotriva sistemelor de supraveghere în masă CITEȘTE ȘI Măștile de protecție, bune și împotriva sistemelor de supraveghere în masă

Cu o viteză medie de descărcare de 83,6 Mbps, România s-a situat pe locul 7 în clasamentul statelor cu cel mai rapid internet pe perioada restricțiilor. În afara acestui interval, viteza medie de descărcare a fost de 88,29 Mbps în primul semestru din acest an.

Surpriza vine însă din Ungaria, care a urcat pe primul loc în topul mondial, cu o viteză medie de 126,49 Mbps pe durata restricțiilor și de 145,85 Mbps în restul timpului, potrivit analizei Cable.co.uk pe baza măsurătorilor furnizate de M-Lab.

M-Lab și-a modificat modalitatea de testare a vitezelor, astfel că cifrele diferă substanțial de cele raportate anul trecut, viteza conexiunilor fiind revizuită semnificativ în urcare pentru toate țările analizate. Un tablou detaliat privind schimbările implementate și clasamentul global actualizat va fi prezentat în săptămânile următoare.

Pe durata restricțiilor de deplasare, viteza conexiunilor la internet s-a redus în 76 dintre cele 114 state incluse în studiul Cable.co.uk, cu scăderi variind de la aproape 51% în China la 1,7% sau mai puțin în Marea Britanie și Portugalia.

ByteDance, proprietarul TikTok, acuză Facebook de \ CITEȘTE ȘI ByteDance, proprietarul TikTok, acuză Facebook de "plagiat și defăimare"

Pe regiuni, cele mai ample scăderi au fost înregistrate în America Centrală (-26%), iar cele mai mici în Europa de Est (-1,17%), unde declinul înregistrat de Ungaria (-13,26%) și România a fost compensat de viteze în creștere cu 25,54% în Republica Moldova și cu 45,33% în Bosnia și Herțegovina.

În absența măsurilor luate de YouTube, Netflix și alți furnizorii majori de conținut video pentru limitarea calității serviciilor în perioada de vârf a restricțiilor, viteza conexiunilor de internet ar fi scăzut încă și mai mult, potrivit studiului citat.

“Rezultatele sunt surprinzătoare. Cu toate că o scădere generală de 6,31% la nivelul tuturor țărilor nu pare foarte mare, cifrele sunt împotriva trendului”, arată autorii studiului, care notează că viteza medie de descărcare la nivel global a crescut cu circa 20% în fiecare an începând din 2017.

“Este cu atât mai semnificativ că majoritatea țărilor incluse în studiu s-au mișcat în direcția opusă pe durata restricțiilor”.

Top 10 state cu cel mai rapid internet în primul semestru:

Coronavirus: Viteza internetului în România a scăzut cu 5% pe durata restricțiilor, mai lent decât media globală. Surpriză în topul țărilor cu cel mai rapid internet

viewscnt
Afla mai multe despre
viteza internet romania
viteza internet coronavirus
restrictii coronavirus
pandemie
internet broadband
clasament viteza