Curtea Europeană de Justiție a invalidat un program prin care companiile pot transfera datele clienților europeni în SUA

Curtea Europeană de Justiție a invalidat un program prin care companiile pot transfera datele clienților europeni în SUA
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 oct 2015

Curtea Europeană de Justiție a invalidat marți programul Safe Harbour, prin care peste 4.000 de companii americane care activează pe piețele europene, precum Facebook, IBM sau Google, pot transfera în SUA date cu caracter personal ale clienților europeni, pe motiv că legislația SUA nu oferă o protecție adecvată în cazul informațiilor personale, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Programul Safe Harbour, instituit în urmă cu 15 ani, nu oferă suficientă protecție în cazul datelor cu caracter personal ale europenilor, deoarece companiile americane sunt susceptibile "să ignore, fără limite", clauzele privind protecția datelor în cazul apariției unor conflicte cu legislația SUA referitoare la securitatea națională și interesul public, se arată în decizia Curții de Justiție.

Hotărârea curții survine în urma unei plângeri depuse de Maximillian Schrems, un student la drept din Austria, care a contestat decizia Facebook de a stoca datele utilizatorilor europeni pe serverele companiei din SUA. Schrems susține că activitățile de spionaj ale Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA pun în pericol securitatea informațiilor cu caracter personal ale utilizatorilor rețelei de socializare.

"Curtea Europeană de Justiție a tras covorul de sub picioarele a mii de companii care depindeau de programul Safe Harbour. Toate aceste companii sunt forțate acum să găsească un mijloc alternativ pentru transferul datelor către SUA", a spus Monika Kuschewsky, consilier special la firma de avocatură Covington.

Directivele europene privind protecția datelor interzic transferul datelor personale către state din afara UE care nu îndeplinesc standardele de protecție adecvate Uniunii Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea europeana de justitie
safe harbour
invalid
decizie
transfer date