Curtea Supremă a SUA a dat dreptate Google într-un proces cu Oracle referitor la softul Android

Curtea Supremă a SUA a dat dreptate Google într-un proces cu Oracle referitor la softul Android
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2021

Curtea Supremă a Statelor Unite a dat câștig de cauză Goole într-un proces lung cu Oracle referitor la software-ul utilizat în sistemul de operare Android, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Decizia Curții a fost luată cu șase voturi pentru la două împotrivă, arată news.ro.

Cazul se referă la circa 12.000 de linii de coduri folosite de Google la construirea Android, care au fost copiate din interfața de programare a aplicației Java dezvoltată de Sun Microsystems, pe care Oracle a cumpărat-o în 2010.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Procesul a fost considerat un caz de referință referitor la ce tipuri de coduri informatice sunt protejate de legea americană pentru copyright.

Oracle a dat în judecată Google pentru utilizarea codului său și a câștigat cazul de două ori în fața Curții de Apel specializate din SUA pentru circuitul federal, care a considerat că codul în cauză este protejat prin drepturi de autor și că utilizarea acestuia de către Google nu este protejată de o folosire loială.

Curtea Supremă a anulat decizia instanței de apel, deși nu a soluționat definitiv dacă codul în cauză era protejat prin drepturi de autor.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Judecătorul Stephen Breyer, care a scris opinia majoritară în acest caz, a fost de acord că utilizarea codului de către Google este protejată în condiții de folosire loială, menționând că Google a luat ”doar ceea ce era necesar pentru a permite utilizatorilor să-și pună talentele să lucreze într-un sistem nou și transformator".

”În măsura în care Google a folosit părți din API-ul Sun Java pentru a crea o nouă platformă care poate fi utilizată ușor de programatori, folosireaa acesteia a fost în concordanță cu acel ”progres ”creativ care este obiectivul constituțional de bază al dreptului de autor în sine”, a adăugat Breyer.

Breyer a spus că instanța superioară a presupus ”de dragul argumentelor” că codul este protejat prin drepturi de autor în primul rând, dar a refuzat să emită o hotărâre cu privire la această întrebare, spunând că participarea la utilizarea echitabilă este suficientă pentru a decide cazul.

”Având în vedere schimbarea rapidă a circumstanțelor tehnologice, economice și legate de afaceri, credem că nu ar trebui să răspundem mai mult decât este necesar pentru a rezolva disputa părților”, a scris Breyer.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
oracle
android