Databricks, companie americană cu 2 cofondatori de origine română, a cumpărat un startup de machine learning

Databricks, companie americană cu 2 cofondatori de origine română, a cumpărat un startup de machine learning
scris 27 apr 2022

Compania IT americană Databricks, care îi are printre cofondatori și pe inginerii de origine română Ion Stoica și Matei Zaharia, a cumpărat un startup din SUA care dezvoltă tehnologii de machine learning.

Startup-ul Cortex Labs a dezvoltat o platformă de MLOps, folosită de companii la lansarea de modele de machine learning. Modelele ML au o aplicabilitate diversă, cum ar fi, de exemplu, sistemele IT folosite de bănci pentru a detecta în timp real tranzacțiile frauduloase, sau instrumentele utilizate de magazinele online pentru a face recomandări de produse personalizate pentru fiecare potențial cumpărător, arată StartUp Cafe.

ING Bank introduce în România noi reguli și comisioane CITEȘTE ȘI ING Bank introduce în România noi reguli și comisioane

La rândul ei, compania Databricks dezvoltă tehnologii pentru baze de date, oferind și capabilități avansate de lansare de modele. Acum, prin achiziționarea Cortex Labs, Databricks își îmbunătățește platforma proprie cu capabilitățide scalare și monitorizare a volumelor de lucru în producția de tehnologii de machine learning.

Databricks a fost fondată în anul 2013, de un grup de profesori de la University of California, Berkeley. Printre cofondatori se numără și doi informaticieni de origine română: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

Compania americană este condusă de Ali Ghodsi, un CEO suedez, cofondator și el.

În anul 2021, Databricks a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari, în urma unei runde de investiții de 1,6 miliarde de dolari, conduse de Counterpoint Global (Morgan Stanley). Compania are astfel statutul de decacorn, adică o firmă de tehnologie care ajunge la o valoare estimată de cel puțin 10 miliarde de dolari în urma unor investiții obținute înainte de listarea la bursă.

viewscnt
Afla mai multe despre
databricks
cortex labs