Datele Cambridge Analytica au fost accesate din Rusia, conform unui parlamentar britanic

Datele Cambridge Analytica au fost accesate din Rusia, conform unui parlamentar britanic
scris 18 iul 2018

Datele a milioane de americani adunate ilegal de firma de cercetări Cambridge Analyitica ar fi fost accesate din Rusia, conform parlamentarului britanic Damian Collins, scrie CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Damian Collins, un parlamentar al Partidului Conservator din Marea Britanie care coordonează o investigație privind dezinformarea online, a declarat că a descoperit dovezi care arată că datele colectate de profesorul Aleksandr Kogan pentru Cambridge Analytica au fost accesate din Rusia, dar și din alte țări. Descoperirea a fost făcută de Biroul Comisarului de Informații, autoritatea pentru protecția datelor din Marea Britanie, conform lui Collins.

„Cred că ce vrem să știm acum este cine au fost acei oameni, ce acces au avut și dacă au putut să ia acele date și să le folosească pentru ce au dorit”, a declarat Collins, potrivit News.ro.

Schimbări în managementul grupului Telekom România. Grecul Tzoulas se retrage după 17 ani CITEȘTE ȘI Schimbări în managementul grupului Telekom România. Grecul Tzoulas se retrage după 17 ani

Kogan, profesor de psihologie de la Universitatea Cambridge, a început să lucreze pentru Cambridge Analytica în 2014, atunci când a creat un chestionar pe Facebook prin care aduna datele personale ale utilizatorilor dar și ale celor din lista de prieteni, fără ca aceștia să știe. Astfel, au fost adunate datele a milioane de americani.

Kogan lucra și la Universitatea din St. Petersburg și a făcut mai multe vizite în Rusia. El a confirmat pentru CNN că a vizitat Rusia în mai 2014, înainte să înceapă să adune date pentru Cambridge Analytica.

El neagă că ar fi transmis datele adunate de pe Facebook unei entități din Rusia, adăugând că este posibil ca cineva din Rusia să fi accesat calculatorul său fără ca el să știe: „Din partea mea, nu știu de vreo entitate rusă cu acces la datele mele”.

Răspunzând comentariilor lui Collins, Kogan a afirmat: „Nu știu ce s-a întâmplat cu datele după ce le-am transmis către Cambridge Analytica așa că este dificil pentru mine să speculez”.

Collins nu a putut specifica felul în care au fost accesate datele, ale cui erau și cum ar fi fost folosite, declarând: „Va exista mult interes pentru a afla cât de mult au beneficiat persoane din Rusia de munca lui Kogan”.

El a adăugat: „Așa că este posibil, indirect, ca rușii să fi aflat informații de la Cambridge Analytica și să fi folosit acele date pentru a rula reclame politice în America în timpul alegerilor prezidențiale”.

viewscnt
Afla mai multe despre
cambridge analytica
rusia