Datele personale pentru 62% dintre americani, inclusiv opiniile lor politice, publicate online fără nicio măsură de protecție

Datele personale pentru 62% dintre americani, inclusiv opiniile lor politice, publicate online fără nicio măsură de protecție
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2017

Datele personale pentru aproape 62% din populația Statelor Unite, inclusiv adrese, numere de telefon și opinii politice, inclusiv în chestiuni controversate, precum controlul armelor, au fost publicate pe internet fără niciun fel de măsură de protecție, de o companie contractată de Comitetul Național Republican, relatează BBC News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cei 1,1 terabytes de date, ce includ date de naștere, au fost disponibile pe un server de cloud al Amazon și puteau fi accesate de oricine avea linkul, scrie News.ro.

Datele au fost descoperite săptămâna trecută de un analist de risc informatic de la compania de securitate UpGuard, Chris Vickery. Informațiile par să fi fost strânse din mai multe surse – de la postări controversate pe rețeaua de socializare Reddit la comitete care au strâns fonduri pentru Partidul Republican.

Ion Sturza lansează un fond de investiții de 20 milioane euro pentru start-up-uri IT CITEȘTE ȘI Ion Sturza lansează un fond de investiții de 20 milioane euro pentru start-up-uri IT

Informațiile au fost trecute în tabele postate pe un server deținut de Depp Root Analytics și au fost actualizate ultima dată în ianuarie, când președintele Donald Trump a fost învestit în funcție. Nu se știe de când sunt online.

“Ne asumăm responsabilitatea deplină pentru situație. Pe baza informațiilor strânse până acum, nu credem că sistemele noastre au fost sparte”, a declarat fondatorul Deep Root Analytics, Alex Lundry.

„De când a intrat evenimentul în atenția noastră, am actualizat setările de acces și am implementat protocoale pentru a evita accesarea” datelor, a adăugat el.

În afară de detalii personale, date conțin și afilierile religioase ale oamenilor, etniile și opiniile lor politice în domenii precum controlul armelor, dreptul la avort sau cercetarea în domeniul celulelor stem.

Numele fișierelor și directoarelor sugerează că datele urmau să fie folosite de organizații politice republicane influente. Ideea a fost crearea unui profil pentru cât mai mulți alegători posibil, folosind toate datele disponibile, astfel că unele câmpuri din tabele au fost lăsate goale, în cazul în care nu era găsit un răpsuns.

„Faptul că o astfel de bază de date națională enormă poate fi creată și găzduită online, fără chiar și cea mai simplă protecție pentru ca datele să nu fie accesibil public este îngrijorător”, a scris Dan O'Sullivan pe site-ul Upguard.

“Capacitatea de a strânge astfel de informații și a le stoca în mod nesigur pune și mai mult sub semnul întrebării responsabilitățile corporațiilor private și campaniilor politice față de cetățenii vizați de operațiunile tot mai puternice ale analizării datelor”, a adăugat el.

Deși se știe că partidele politice strâng date despre alegători, aceasta este cea mai mare scurgere de datele electorale din Statele Unite de până acum.

„Este foarte tulburător. Nu sunt numai informații sensibile, sunt intime, predicții despr ecomportamentul, opiniile și credințele pe care oamenii nu au decis niciodată să le divulge nimănui”, a subliniat un reprezentant al organizației Privacy International, Frederike Kaltheuner.

Colectarea datelor și folosirea modelelor comouterizate pentru a intui comportamentul nu este limitată numai la companiile de marketing. Potrivit Privacy International, întregul ecosystem de publicitate online operează la fel. „Este o amenințare la adresa modului de funcționare a democrației”, a adăugat Kaltheuner.

Există temeri că datele pot fi folosite pentru diferite infracțiuni, de la furtul identității la hărțuire sau intimidare.

viewscnt
Afla mai multe despre
data personale
sua