Armata Statelor Unite lucrează la o tehnologie care îi va permite să recunoască oamenii pe întuneric și prin pereți

Armata Statelor Unite lucrează la o tehnologie care îi va permite să recunoască oamenii pe întuneric și prin pereți
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 19 apr 2018

Cercetătorii din cadrul Armatei Americane au pus bazele unui viitor sistem de recunoaștere facială pe bază imaginilor luate de camerele video termice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Imaginile termice nu sunt o noutate tehnologică, multe armate din toată lumea folosind ochelari și camere video termice pentru a depista oamenii pe întuneric și prin pereți pe baza căldurii emanate de corpul uman.

Să poți însă să identifici cu acuratețe oamenii pe baza acestor imagini este însă o mare realizare cu potențial benefic, dar și dătătoare de griji în același timp.

Cercetătorii din cadrul Army Research Laboratory au publicat o lucrare în care descriu principiile tehnice pe baza cărora se poate realiza recunoașterea facială pornind de la imaginile termice.

VIDEO Google a creat o tehnologie inteligentă care separă cu acuratețe o anumită voce de alte sunete, analizând mișcările faciale CITEȘTE ȘI VIDEO Google a creat o tehnologie inteligentă care separă cu acuratețe o anumită voce de alte sunete, analizând mișcările faciale

Marea provocare, conform oamenilor de știință, vine din faptul că imaginile termice sunt comparate cu fotografii tradiționale și a trebuit să se găsească elemente comune pe baza cărora să se facă interpretarea dintr-un spectru în celălalt.

Inteligența artificială, prin învățarea mecanică, va juca un rol important în recunoașterea facială pe baza imaginilor termice. Cercetătorii au apelat la o rețea neuronală care recunoaște și identifica oamenii în întuneric și chiar aflați în interiorul clădirilor.

Deocamdată, proiectul se află în stadiu de experiment și a fost testat cu ajutorul unei baze de date de mici dimensiuni. Urmează testarea pe marile baze de date cu oameni pe care guvernul american le deține.

Oficialii americani spun că această tehnologia îi va ajuta să identifice indivizii căutați, precum teroriști sau criminali, care se ascund și sunt greu de găsit. Există, bineînțeles, îngrijorarea întemeiată conform căreia guvernele ar putea folosi această tehnologie în scopuri represive și chiar împotriva propriilor cetățeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligenta artificiala
invatare mecanica
recunoastere faciala