DOCUMENT Guvernul vrea să simplifice achizițiile publice în IT pentru a atrage peste 1 miliard de euro în cloudul guvernamental. Ce achiziții au început

DOCUMENT Guvernul vrea să simplifice achizițiile publice în IT pentru a atrage peste 1 miliard de euro în cloudul guvernamental. Ce achiziții au început
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2023

Guvernul vrea să crească la peste 1 miliard de euro fondurile europene alocate cloudului privat guvernamental și să adopte vineri un act normativ pentru a simplifica procedurile de achiziții publice din IT astfel încât „acești bani europeni să ajungă la timp în România”, a anunțat ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, la forumul de afaceri Inițiativa celor Trei Mări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Mâine în cadrul ședinței de Guvern vom adopta un proiect de HG prin care vom simplifica tot ce înseamnă achiziții publice în domeniul IT. Vom elimina peste 50% din tot ceea ce înseamnă birocrație în achiziții publice pentru a ne asigura că acești bani europeni, peste 1 miliard de euro în cazul cloudului guvernamental, vor putea veni la timp în România.”, a declarat joi ministrul Digitalizării la Forumul de Afaceri I3M.

PROIECTUL DE HOTĂRÂRE DE GUVERN POATE FI CITIT AICI

Oficialii chinezi nu mai au voie să folosească telefoane iPhone la lucru CITEȘTE ȘI Oficialii chinezi nu mai au voie să folosească telefoane iPhone la lucru

Cloud-ul privat guvernamental reprezintă cea mai mare investiție în digitalizarea statului cu bani din PNRR, având o finanțare de peste 560 milioane de euro (fără TVA), platformă IT care va fi gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) în colaborare cu Serviciul de telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI), scrie Hotnews.ro.

  • 81 de instituții și autorități publice își vor migra sistemele IT în viitorul cloud guvernamental, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern.

Ce achiziții au fost lansate până acum și când va fi gata cloudul guvernamental

Prezent vineri la Forumul de Afaceri I3M, ministrul Digitalizării a anunțat ce achiziții au fost lansate până acum pentru realizarea cloudului și o veste bună - alte fonduri europene pentru acest cloud guvernamental.

Elon Musk a găsit un nou vinovat pentru problemele cu banii ale „X” CITEȘTE ȘI Elon Musk a găsit un nou vinovat pentru problemele cu banii ale „X”

„Din punct de vedere practic al nivelului de implementare al cloudului, astăzi pentru cele 530 milioane de euro pentru componenta hard avem începute 6 achiziții publice, încă 6 achiziții publice sunt în pregătire și urmează să fie lansate în luna septembrie-maxim jumătatea lui octombrie și încă una până la finalul anului. Și mai vin cu o veste bună, cu o finanțare din POCIDIF (n.a Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027) care a fost pusă în transparență decizională, 524 de milioane de euro care vor fi folosiți exclusiv pentru migrarea acestor baze de date, pentru că avem nevoie de un sistem integrat prin care fiecare instituție publică să poata să comunice și să partajeze datele.”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Acesta a mai spus că „în momentul de față, prin aceată finanțare vom avea 30 de instituții publice care vor migra în cloudul guvernamental.

„Până la jumătatea lunii octombrie vom ști foarte clar care vor fi cele 30 de baze de date care vor migra primele în cloud. Ne-am asumat ca până la finalul anului 2024 vom avea functional aproximativ 70% din cloud, iar până la finalul anului 2026 să fie funcțional 100%.”, a declarat acesta.

Ministrul a mai precizat că speră ca rezultate să se vadă încă de anul viitor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
it
guvern
cloud