Firefox face progrese importante la capitolul viteză, redevenind o alternativă viabilă la Chrome

Firefox face progrese importante la capitolul viteză, redevenind o alternativă viabilă la Chrome
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 15 iun 2017

Cea mai recentă actualizare a lui Firefox aduce o importantă schimbare tehnică care crește semnificativ viteza de operare a browser-ului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mozilla a lansat versiunea 54 de Firefox, un update care crește limita de procese pe care browser-ul le poate rula în paralel. Această schimbare transformă Firefox într-unul dintre cele mai rapide browsere la ora actuală.

Până în prezent toate operațiunile realizate în Firefox foloseau un singur proces, astfel că acestea trebuia să stea la rând pentru a fi terminate, ceea ce făcea din Firefox un browser mult mai lent decât concurența.

Ultima versiune operează în 4 procese paralele, în loc de unul singur. Schimbarea n-a fost deloc simplă pentru inginerii Mozilla, care au început să lucreze la această arhitectură în urmă cu patru ani.

VIDEO De astăzi, roaming la tarife naționale în UE. Vorbești în Spania sau Grecia la tarifele din România. Cum va funcționa sistemul CITEȘTE ȘI VIDEO De astăzi, roaming la tarife naționale în UE. Vorbești în Spania sau Grecia la tarifele din România. Cum va funcționa sistemul

Drept urmare, Firefox 54 pare să ruleze mai rapid și chiar punctează mai bine sau aproape de Chrome în unele teste sintetice de viteză.

Mozilla a optat pentru patru procese paralele considerând că această variantă este cea mai bună pentru calculatoarele cu 8 GB memorie RAM. Mai multe procese ar fi însemnat un consum prea mare de memorie pentru aceste sisteme.

Pe de altă parte, cei care au mai mult RAM pe PC pot crește numărul de procese paralele din Firefox accesând așa-numitele opțiuni ascunde din pagina about:config.

viewscnt
Afla mai multe despre
firefox
mozilla