FOTO Cel mai rapid internet, obținut de cercetători australieni. Până la 1.000 filme HD pot fi descărcate într-o secundă

FOTO Cel mai rapid internet, obținut de cercetători australieni. Până la 1.000 filme HD pot fi descărcate într-o secundă

Foto: Flickr/Richard Patterson

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 mai 2020

O echipă de cercetători australieni a obținut cea mai mare viteză de internet înregistrată până acum la nivel mondial, care ar permite utilizatorilor să descarce până la 1.000 de filme HD într-o singură secundă.

Echipa, formată din cercetători de la universitățile Monash, Swinburne și RMMT, a testat un nou tip de cip optic, un microactuator bazat pe rezonatori de microcavități, care înlocuiește 80 de lasere cu infraroșu cu un singur dispozitiv.

Urmărește-ne și pe Google News

Cercetătorii au reușit să obțină o viteză-record de 44,2 terabiți pe secundă (Tbps) în cadrul unui test derulat pe o rețea existentă de 75 kilometri de fibră optică standard, cu ajutorul unui singur cip integrat, potrivit unui studiu publicat în Nature Communications.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Facebook Messenger își va avertiza utilizatorii în legătură cu tentativele de înșelătorie și alte mesaje cu potențial periculos CITEȘTE ȘI Facebook Messenger își va avertiza utilizatorii în legătură cu tentativele de înșelătorie și alte mesaje cu potențial periculos

Viteza atinsă permite descărcarea a până la 1.000 de filme în format HD pe secundă și este de 1 milion de ori mai mare decât viteza medie de descărcare înregistrată în prezent în Australia (43,4 Mbps).

Potrivit datelor Speedtest, cel mai rapid internet comercial, cu o viteză medie de circa 200 Mbps, este oferit la acest moment de Singapore, stat urmat în ierarhia globală de Hong Kong (177 Mbps),  Thailanda (160 Mbps), Elveția și România (ambele aproximativ 152 Mbps).

“Asistăm la o cursă globală pentru ca tehnologia să ajungă într-o etapă de comercializare, întrucât, în esență, micro-actuatorul este util pentru o gamă largă de alte tehnologii. Cred că vom vedea dispozitive ca acesta în laboratoarele de cercetare peste 2-3 ani și primele utilizări comerciale în aproximativ 5 ani”, a declarat pentru Independent Bill Corcoran de la Universitatea Monash, unul dintre autorii studiului.

Infrastructura globală de internet a fost pusă la grea încercare în lunile recente, pe fondul creșterii gradului de utilizare în contextul restricțiilor de deplasare din cauza pandemiei de coronavirus. Dezvoltarea tehnologiei 5G și mașinile fără șofer vor pune o presiune cel puțin similară pe rețele, consideră Corcoran.

“În Marea Britanie, cererea de date pe timpul zilei a crescut de peste 2 ori și s-au făcut eforturi speciale pentru asigurarea de conexiuni stabile. Creșterea utilizării ne-a oferit o avanpremieră la problemele de capacitate cu care se vor confrunta rețelele în doar câțiva ani, în special pe măsură ce conectăm la internet tehnologii înfometate după date, precum 5G, mașini autonome și tot ce ține de internetul-lucrurilor”, a precizat acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet rapid
cercetatori australieni
cip optic
micro-actuator
viteza descarcare internet
viteza terabiti
tbps