FOTO Firefox începe să blocheze în mod implicit trackerele web

FOTO Firefox începe să blocheze în mod implicit trackerele web
scris 5 iun 2019

Mozilla a lansat un update minor pentru Firefox, dar care aduce o schimbare majoră în ceea ce privește protejarea intimității utilizatorilor.

Opțiunile de protejare a intimității pe care Mozilla le-a inclus ca opțiuni în versiunile anterioare de Firefox sunt acum activate în mod implicit pentru utilizatorii noi, blocând astfel mii de trackere web.

Așa-numitele trackere web sunt folosite de advertiseri și firmele de statistici pentru a crea profiluri de utilizator ce sunt folosite în diverse scopuri, de la contorizarea traficului, la targetarea cu reclame.

Blocarea trackerelor este activă în mod implicit doar pentru utilizatorii care instalează de acum Firefox. Utilizatorii actuali pot fie să intre la Settings - Privacy & Security pentru a activa manual aceste opțiuni, fie să aștepte câteva luni până când Mozilla le va activa pentru absolut toți utilizatorii browser-ului său.

Apple anunță “Sign in with Apple”, un serviciu care ar trebui să protejeze intimitatea utilizatorilor CITEȘTE ȘI Apple anunță “Sign in with Apple”, un serviciu care ar trebui să protejeze intimitatea utilizatorilor

Pentru blocarea tracker-elor, Firefox folosește un instrument open-source numit Disconnect, care ține o listă cu câteva mii de trackere cunoscute pentru modul agresiv în care urmăresc acțiunile utilizatorilor.

Mozilla a evitat să blocheze absolut toate trackere, așa cum procedează Apple cu Safari, deoarece această abordare poate duce la funcționarea incorectă a unor site-uri.

Utilizatorii care totuși vor să blocheze cât mai multe modalități de urmărire cu putință, au la dispoziție tot în cadrul setărilor de intimitate din Firefox opțiunile necesare pentru a bloca inclusiv criptominarea și amprentarea digitală.

Blocarea trackerelor agresive, dincolo de protejarea intimității online, poate convinge companiile de advertising să găsească modalități mai decente de colectare a informațiilor de care au nevoie.

FOTO Firefox începe să blocheze în mod implicit trackerele web

viewscnt
Afla mai multe despre
firefox
intimitate
trackere