Grupul taiwanez Foxconn a ajuns, miercuri, la un acord de preluare cu producătorul japonez de electronice Sharp pentru 389 miliarde de yeni (3,46 miliarde de dolari), după mai multe amânări, care s-au reflectat într-o scădere a prețului de achiziție cu circa 100 miliarde yeni (884 milioane dolari) față de oferta inițială, transmite MarketWatch.
Acordul reprezintă o victorie pentru Foxconn, care urmărește să se extindă pe piața ecranelor de ultimă generație prin achiziționarea Sharp, care furnizează ecrane de smartphone pentru Apple.
Tranzacția reprezintă cea mai mare preluare de către un investitor străin a unui producător japonez de electronice din istoria sectorului tehnologic nipon.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
La finele lunii trecute, Foxconn a decis să amâne semnarea acordului pentru preluarea Sharp, pentru a analiza potențiale datorii ale companiei japoneze care nu fuseseră incluse anterior pe lista de pasive.
Discuții în vederea unei fuziuni între Foxconn și Sharp au mai avut loc și în 2012, când compania japoneză a refuzat o ofertă de preluare care ar fi dat Foxconn un control mult prea mare. Cu toate acestea, cele două firme au continuat să opereze în comun o uzină în Japonia care produce LCD-uri mari.
Practic, președintele Foxconn, Terry Gou, încearcă să cumpere Sharp de cel puțin patru ani.
Cândva lider pe piața display-urilor pentru smartphone-uri și televizoare, Sharp trece în prezent printr-o perioadă dificilă ca urmare a presiunilor crescute la care este supus din partea rivalilor asiatici. În luna mai a anului trecut, Sharp a beneficiat un al doilea program guvernamental de sprijin, în valoare de 1,7 miliarde de dolari, dar până acum nu a dat semne de revenire.
Situația financiară a Sharp a fost slăbită de scăderea prețurilor ecranelor cu cristale lichide pe care le livrează Apple. Sharp are peste 50.000 de angajați pe plan global.