Galileo, sistemul de navigație prin satelit al UE, ajunge la 1 miliard de utilizatori de telefoane inteligente

Galileo, sistemul de navigație prin satelit al UE, ajunge la 1 miliard de utilizatori de telefoane inteligente

Constelația Galileo. Foto: ESA

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 sep 2019

Galileo, sistemul de navigație prin satelit al Uniunii Europene, este folosit pe 1 miliard de telefoane inteligente la nivel mondial, anunță Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lansat în decembrie 2016 ca o alternativă europeană la sistemul american de navigație prin satelit și unde radio Navstar GPS, Galileo furnizează în acest moment servicii de poziționare, navigație și datare unui număr de 1 miliard de utilizatori de telefoane inteligente.

“Galileo oferă acum servicii de înaltă calitate de datare și navigare unui miliard de utilizatori de telefoane inteligente la nivel mondial. Acesta este rezultatul unui efort cu adevărat european de a construi cel mai precis sistem de navigație din lume, cu sprijinul și dedicarea GSA (Agenția pentru Sistemul Global de Navigație prin Satelit European, partenerul principal al Comisiei în administrarea Galileo – n.r.)”, a comentat Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri.

iPhone-urile din 2020 vor avea un nou design CITEȘTE ȘI iPhone-urile din 2020 vor avea un nou design

Potrivit Comisiei, 95% dintre companiile care produc cipuri pentru telefoane inteligente pentru navigația prin satelit oferă cipuri compatibile cu Galileo.

În afara serviciilor GPS oferite utilizatorilor de telefoane mobile, Galileo este folosit în cadrul serviciului de alertă de urgență eCall, devenit obligatoriu pentru toate autovehiculele noi omologate în UE. Începând cu acest an, Galileo este integrat în tahografele digitale ale camioanelor – dispozitivele de înregistrare a vitezei și a distanței – pentru a asigura respectarea normelor privind timpul de conducere și pentru a ameliora siguranța rutieră.

De asemenea, Galileo furnizează Serviciul de căutare și de salvare (SAR), ce permite reducerea timpului necesar pentru detectarea unei persoane dotate cu o baliză pentru cazuri de urgență la mai puțin de 10 minute pe mare, în munți sau în deșerturi, precum și un serviciu public reglementat în vederea sprijinirii autorităților publice în cazuri sensibile din punct de vedere al securității.

Momentan, până la finalizarea constelației de 30 de sateliți, Galileo furnizează servicii în combinație cu alte sisteme de navigație prin satelit. În faza de servicii operaționale complete, estimată să înceapă în 2020, utilizatorii vor putea folosi semnalele Galileo independent de alte sisteme de navigație prin satelit.

viewscnt
Afla mai multe despre
galileo
sateliti
sistem navigatie gps
telefoane inteligente
smartphone
utilizatori