Germania vrea să profite de problemele firmelor din Silicon Valley pentru a atrage specialiști în software

Germania vrea să profite de problemele firmelor din Silicon Valley pentru a atrage specialiști în software
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2023

Confruntate cu o piață a muncii tensionată și un deficit de specialiști în software, unele companii germane văd în miile de angajați care vor fi disponibilizați de companiile din Silicon Valley o oportunitate pentru a recruta noi talente, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Coasta de Vest a SUA a fost întotdeauna principala destinație pentru inginerii de software interesați să lucreze pentru cele mai bine plătite și cele mai renumite firme din industria lor, însă valurile de restructurări anunțate în ultimele luni de companiile din Silicon Valley au creat o masă de căutători de locuri de muncă pe care Germania este interesată să o acceseze, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Măereanu, fondator Papervee: Pe viitor, vizăm și extinderea în Europa de Vest și mai târziu în SUA. Nu excludem și o posibilă finanțare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Măereanu, fondator Papervee: Pe viitor, vizăm și extinderea în Europa de Vest și mai târziu în SUA. Nu excludem și o posibilă finanțare

"Ei concediază, noi facem angajări. Avem mai multe sute de posturi disponibile în SUA, Europa și China", spune Rainer Zugehoer, director de personal la Cariad, subsidiara de software a gigantului auto german Volkswagen.

Speriate de inflație și perspectiva unei recesiuni, Alphabet (firma mamă a Google), Microsoft și Meta (proprietarul Facebook) au anunțat că vor elimina împreună aproape 40.000 de locuri de muncă.

Chiar dacă Germania este la rândul său în pragul unei recesiuni, companiile germane au crescut mai lent în ultimii ani și, într-o țară care este renumită pentru că se fac în continuare afaceri prin fax, există încă saluturi tehnologice importante care trebuie făcute. Potrivit organizației reprezentative Bitkom, aproximativ 137.000 de locuri de muncă sunt libere în industria de IT din Germania.

Guvernul de la Berlin a decis să simplifice regulile referitoare la imigrare și vorbește chiar de perspectiva dobândirii rapide a cetățeniei, pentru a atrage imigranții cu competențe în IT, iar autoritățile regionale se mișcă și ele cu rapiditate.

"Aș dori să vă invit cordial să vă mutați în Bavaria", a spus Judith Gerlach, ministru al digitalizării în cea mai bogată regiune din Germania, într-o postare pe LinkedIn adresată celor care au fost concediați în Silicon Valley.

În condițiile în care euro este aproape la paritate cu dolarul, puține companii europene plătesc salarii comparabile cu sutele de mii de dolari oferite de cele mai de succes companii din California, însă unii speră că îngrijirile de sănătate mai ieftine și costurile mai mici comparativ cu orașe precum San Francisco pot fi un atuu.

"Apropo, v-am spus de Oktoberfest?" adaugă Judith Gerlach, făcând aluzie la celebrul festival al berii din München precum și la legile stricte privind protejarea drepturilor lucrătorilor ca un alt argument pentru atragerea de noi talente.

Cu toate acestea există și sceptici, precum președintele Bitkom, Bernhard Rohleder, care subliniază faptul că Germania nu concurează doar cu alte țări pentru cei mai talentați specialiști dar și cu țările din care provin potențialii recruți.

Un alt obstacol este renumita birocrație germană, în condițiile în care companiile se plâng deja de întârzieri de mai multe luni în obținerea permiselor de lucru pentru noii lor angajați.

"Birocrația din Germania este paralizantă pentru majoritatea muncitorilor înalt calificați, în special dacă nu vorbesc limba germană", spune Diana Stoleru, vicepreședinte la start-upul berlinez Lendis. 

viewscnt
Afla mai multe despre
software
germania