Google a manipulat demonstrația folosită pentru prezentarea AI-ului Gemini

Google a manipulat demonstrația folosită pentru prezentarea AI-ului Gemini
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 8 dec 2023

După ce a pierdut miliarde de dolari din capitalizare după o informație greșită dată de Bard chiar în cadrul prezentării oficiale, Google se află în centrul unei noi controverse legate de modul în care prezintă funcționalitatea produselor sale de AI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urmă cu doar câteva zile, Google a prezentat Gemini, cel mai nou model lingvistic al companiei, despre care nu s-a ferit să spună că este mai bun decât GPT-4, al celor de la OpenAI, la majoritatea capitolelor.

Demonstrația oficială a constat într-un video, în care erau prezentate capacitățile multimodale ale acestuia - interacționarea pe baza mai multor tipuri de informații, de la text și sunet, la imagine și filmare.

Guvernele urmăresc utilizatorii de smartphone-uri prin intermediul notificărilor CITEȘTE ȘI Guvernele urmăresc utilizatorii de smartphone-uri prin intermediul notificărilor

Demonstrația arăta cum Gemini poate inclusiv să interpreteze corect și rapid situația acolo unde informația nu este completă, un aspect la care AI-ul nu este, încă, foarte bun.

Doar că, filmarea prezentată în Google nu doar că un era în timp real, dar nici nu era una fluentă. Compania a adăugat capturi de ecran cu răspunsurile oferite de Gemini și apoi a scris comenzile corespunzătoare.

Mulți consideră asta dezinformare sau chiar minciună. Inclusiv Bloomberg a acuzat gigantul american de manipularea demonstrației pentru a face să pară că Gemini este mai bun decât în realitate.

Compania se apăra, spunând că nu a vrut decât scurteze demonstrația, arătând „cum ar putea să funcționeze” AI-ul și să inspire dezvoltatorii.

Cert este că Google nu se află la primul incident de acest gen, iar neîncrederea în prezentările companiei a fost alimentată în mai multe rânduri.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
ai
gemini