Google are la dispoziție 2 săptămâni să răspundă acuzațiilor CE privind un potențial abuz de poziție dominantă

Google are la dispoziție 2 săptămâni să răspundă acuzațiilor CE privind un potențial abuz de poziție dominantă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 sep 2016

Comisia Europeană (CE) a prelungit pentru a doua oară, cu două săptămâni, termenul până la care Google trebuie să răspundă acuzațiilor potrivit cărora gigantul american ar abuza de poziția dominantă a sistemului de operare Android pe platformele mobile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Google a primit termen până pe 20 septembrie pentru a-și susține punctul de vedere, potrivit Reuters. Extensia a fost acordată la cererea companiei.

La mijlocul lunii aprilie, CE a acuzat Google de abuz de poziție dominantă în ceea ce privește sistemul de operare Android pentru platformele mobile, în condițiile în care grupul american impune restricții producătorilor de telefoane și operatorilor de rețele de telefonie mobilă, îngrădind astfel concurența pe piața serviciilor de căutare pe internet.

Data până la care Google putea răspunde acuzațiilor a fost stabilită inițial pentru 27 iulie, însă compania a obținut prelungirea termenului până pe 7 septembrie.

Google ar putea lansa în curând o tabletă de 7 inch CITEȘTE ȘI Google ar putea lansa în curând o tabletă de 7 inch

CE consideră că Google a pus în aplicare o strategie privind dispozitivele mobile pentru a-și menține și consolida poziția dominantă în domeniul căutării generale pe internet. Potrivit autorităților antitrust europene, Google obligă producătorii de telefoane să preinstaleze Google Search și browserul Chrome aparținând Google și să seteze ca implicit serviciul de căutare Google Search pe dispozitivele lor, ca o condiție pentru acordarea licențelor pentru anumite aplicații aflate în proprietatea Google.

Totodată, Google împiedică producătorii să vândă smartphone-uri care funcționează cu sisteme de operare concurente bazate pe codul sursă deschis Android și le oferă acestora și operatorilor de rețele de telefonie mobilă stimulente financiare pentru preinstalarea în exclusivitate a Google Search pe dispozitivele lor.

"Practicile în cauză par să elimine posibilitatea ca motoarele de căutare rivale să pătrundă pe piață prin intermediul browserelor mobile și al sistemelor de operare concurente. În plus, aceste practici par să aducă totodată prejudicii consumatorilor prin îngrădirea concurenței și prin restricționarea inovării în cadrul mai larg al spațiului mobil", potrivit Comisiei.

În cazul în care CE decide că Google a încălcat regulamentele UE în privința practicilor concurențiale, compania riscă o amendă de până la 10% (7,4 miliarde dolari) din valoarea veniturilor anuale la nivel global.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
comisia european
android
abuz pozitie dominanta
acuzatii