Google Chrome aniversează 50 de versiuni și depășește 1 miliard de utilizatori doar pe mobile

Google Chrome aniversează 50 de versiuni și depășește 1 miliard de utilizatori doar pe mobile
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 21 apr 2016

Google a lansat versiunea cu numărul 50 a propriului browser web, Chrome, și, cu această ocazie, a anunțat și câteva cifre interesante, care vin, în mod ironic, la doar o zi după ce Comisia Europeană a acuzat Google de abuz din poziție dominantă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ajuns la versiunea 50, Google Chrome nu aduce multe noutăți importante. În fapt, programul cu update-uri frecvente folosit încă din momentul lansării, din 2008, a însemnat îmbunătățiri punctuale, dar implementate mai rapid decât o făceau browsele concurente, precum Firefox sau Internet Explorer.

Cea mai importantă noutate adusă de Google Chrome 50 este îmbunătățirea sistemului de notificări push. Acesta permite extensiilor instalate să livreze notificări într-un mod similar celui de pe dispozitivele mobile. De exemplu, prin notificări push, utilizatorului îi este afișat un mesaj imediat cum primește un mail nou în Gmail.

Niu doar extensiile pot folosi notificările push din Chrome, ci și aplicațiile web, cu condiția să ofere suportul necesar. Facebook, spre exemplu, oferă suport pentru notificările push din Chrome și poate în acest fel să atenționeze utilizatorul legat de activitățile care-l privesc din cadrul rețelei sociale.

Cu această ocazie, Google a dat publicității și câteva date statistice. Cea mai interesantă dintre acestea este, fără îndoială, pragul de 1 miliard de utilizatori activi lunari depășit de Chrome pe dispozitivele mobile. Astfel, Google Chrome intră în grupul select al ”aplicațiilor miliardare”, grup în care mai regăsim nume precum Gmail, Google Maps sau YouTube.

Google Chrome aniversează 50 de versiuni și depășește 1 miliard de utilizatori doar pe mobile

În fiecare lună, atât pe desktop, cât și pe mobile, Google Chrome încarcă 771 miliarde de pagini. Dintre acestea, 3,6 miliarde pagini sunt traduse automat folosind Google Translate.

Data Saver, facilitatea care compresează automat fișierele transferate pentru a face un trafic mai mic, realizează o economie lunară totală de 2 milioane GB.

În fiecare lună, Google blochează accesul la site-uri infectate, pentru a proteja utilizatorul, de 145 milioane de ori.

Nu e doar ușor să-ți impui propriile aplicații când ești Google, dar și periculos. Miercuri compania americană a fost înștiințată oficial că este investigată de Comisia Europeană pentru abuz de poziția dominantă pe care o deține.

Conform CE, Google ar fi profitat de cota de aproximativ 90% din piață pe care o deține pentru a-și impune propriile aplicații, îngrădind concurența. Vizate sunt funcția de căutare și (tocmai) browser-ul Google Chrome proaspăt aniversat.

Google, obligă producătorii să-i includă propriile aplicații pe telefoanele pe care le comercializează.

Compania americană susține că aceste acorduri sunt făcute pentru a crea un ecosistem uniform. Explicația este cel puțin amuzantă, ținând cont că Android, în mod tradițional, suferă de segmentare din cauza numeroaselor versiuni disponibile, problemă pe care Google a încercat, fără succes, să o rezolve în mai multe rânduri.

Totodată, Google le interzice producătorilor să vândă telefoane cu sisteme de operare bazate pe codul sursă al Android, precum CyanogenMod. În acest fel, deși codul sursă este public, Google are grijă ca acest lucru să nu creeze o concurență reală. Producătorii, care depind de Android, nu-și permit astfel să renunțe la sistemul de operare al celor de la Google în favoarea unei alternative.

Cazul Google seamănă izbitor cu cel al Microsoft. În 2004 Microsoft a fost găsită vinovată de poziția dominantă a sistemului de operare Windows pentru a-și impune propriile aplicații, în speță Windows Media Player. Compania americană a fost obligată la plata unei amezi record pentru acea vreme, 497 milioane de euro.

Ca urmare, Microsoft a fost nevoită să dezvolte o versiune de Windows, numită Windows N, care să nu conțină programul Windows Media Player.

Este puțin probabil ca Google să fie obligat să dezvolte o versiune separată de Android, ca în cazul Microsoft. În schimb, Google ar putea oferi utilizatorilor opțiunea alegerii dintre mai multe aplicații similare în momentul configurării inițiale a telefonului.

În schimb, o amendă considerabilă este foarte probabilă, șansele ca Google să fie găsit vinovat fiind foarte mari. Informațiile care stau la baza cazului pus pe rol de CE se cunosc de ani buni, iar Google nu le-a negat niciodată.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
chrome
proces
ce