Google plătește peste 300 de milioane de euro pentru a pune capăt unei dispute cu autoritățile fiscale din Italia

Google plătește peste 300 de milioane de euro pentru a pune capăt unei dispute cu autoritățile fiscale din Italia
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 mai 2017

Google va plăti 306 milioane de euro pentru a pune capăt unei dispute cu autoritățile italiene, care au acuzat compania că a evitat să plătească o mare parte din taxele datorate, prin intermediul subsidiarei din Irlanda, unde ratele de impozitare sunt mult mai mici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul vizează  taxe datorate pentru perioada 2002-2015. Doar în perioada 2009-2013, Google a evitat taxe de circa 1 miliard de euro, informează Reuters.

Google a fost criticată dur în multe alte state pentru metodele prin care evită să plătească taxele datorate.

Anul trecut, Google a acceptat să plătească 185 de milioane de dolari autorităților din Marea Britanie, reprezentând taxe și dobânzi aferente perioadei 2005-2015, pentru soluționarea unei dispute referitoare la nivelul  impozitelor achitate de companie. De asemenea, Google s-a angajat să plătească anumite taxe pentru veniturile obținute de la agențiile de publicitate din Marea Britanie, ceea ce va majora nivelul plăților efectuate de companie către statul britanic.

Tot anul trecut, Franța a anunțat că vrea să recupereze taxe de circa 1,6 miliarde de euro de la Google. Autoritățile franceze din domeniul fiscal au efectuat și percheziții la sediile Google din Franța, ca parte a unei anchete legată de acuzații de fraudă fiscală. Oficialii francezi au afirmat, totodată, că nu sunt interesați de un acord cu Google, similar celui încheiat de Marea Britanie, fiind de părere că o astfel de înțelegere ar fi în avantajul companiei.

Google nu este prima companie de la care recuperează taxe neplătite la timp. În decembrie, divizia din Italia a gigantului american Apple a acceptat să plătească 318 milioane de euro către statul italian, ca urmare a unor acuzații de evaziune fiscală. Autoritățile italiene au stabilit, în urma unei anchete, că Apple a evitat, în mod ilegal, plata unor taxe în Italia în perioada 2008-2013, prin transferul unei părți din profit către o subsidiară din Irlanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
taxe
acord
italia
evaziune