Hackeri ruși au folosit antivirusul Kaspersky pentru a fura documente confidențiale unui subcontractor NSA, dezvăluie WS

Hackeri ruși au folosit antivirusul Kaspersky pentru a fura documente confidențiale unui subcontractor NSA, dezvăluie WS
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2017

Hackeri ruși au folosit antivirusul Kaspersky pentru a fura documente confidențiale care se aflau pe computerul personal al unui subcontractor al Agenției americane de supraveghere NSA, dezvăluie în ediția de vineri cotidianul The Wall Street Journal (WSJ), scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Hackerii au avut astfel acces la documente care explică modul în care NSA piratează computerele străinilor și cum se protejează de atacuri cibernetice, scrie News.ro.

Această piratare, care datează din 2015, este a treia vizând un subcontractor NSA în decurs de patru ani.

Acest incident probabil că a determinat Washingtonul să le interzică agențiilor federale americane să folosească programe ale societății ruse Kaspersky Labs, specializată în securitatea informatică.

Pe 13 septembrie, Departamentul pentru Securitate Internă le-a ordonat tuturor funcționarilor federali să dezinstaleze în termen de 90 de zile toate programele de tip antivirus de la Kaspersky Labs.

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, se menține la 1,78% CITEȘTE ȘI Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, se menține la 1,78%

”Departamentul este îngrijorat de legăturile pe care anumiți reprezentanți ai Kaspersky le întrețin cu serviciile de informații și alte agenții guvernamentale ruse”, anunța atunci, citat într-un comunicat, secretarul interimar pentru Securitate Internă Elaine Duke.

Potrivit WSJ, sucontractantul a luat acasă dosare confidențiale NSA și le-a transferat pe computerul său personal, pe care era instalat antivirusul Kaspersky. Hackerii ar fi identificat aceste documente cu ajutorul antivirusului.

Tot potrivit ziarului, subcontractantul nu avea intenția să dezvăluie cu bună știință aceste informații, însă el a încălcat legea luând acasă documente clasificate în domeniul Apărării.

Societatea rusă Kaspersky a reacționat într-un comunicat și a semnalat că nu există vreo probă a unei eventuale complicități cu servicii ruse de informații.

Fondatorul ei Eugen Kaspersky a recunoscut că ”una sau două persoane” care lucrează pentru Guvernul s-ar fi putut infiltra în compnia sa, însă a negat cu vehemență că lucrează pentru Kremlin.

”Pentru toți experții noștri, abuzarea de încrederea utilizatorilor noștri cu scopul de a ajuta un guvern să practice spionajul ar fi contrară eticii noastre”, a spus el.

Kaspersky Labs realizează 85% dintre vânzări la export. Programul său este utilizat de milioane de persoane în întreaga lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
hackeri
nsa
antivirus kaspersky