Hackerii fură 250.000 de nume și parole în medie pe săptămână

Hackerii fură 250.000 de nume și parole în medie pe săptămână
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 13 nov 2017

Google a prezentat public datele obținute în urma unui studiu pe tema securității online, iar concluziile nu sunt deloc încurajatoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Împreună cu Universitatea din California, Google a realizat ceea ce reprezentanții companiei susțin că reprezintă cel mai amplu studiu pe termen lung ce a fost realizat vreodată în domeniul securității cibernetice.

Experții în securitate au monitorizat forumurile și așa-numitele piețe negre în care se comercializează datele personale furate. De asemenea, aceștia au evaluat aplicațiile pe care hackerii le folosesc în acest scop.

În perioada în care s-a desfășurat studiul, martie 2016 – martie 2017, au fost furate milioane de nume și parole prin atacuri directe. În cazul datelor de acces care au fost obținute indirect, prin atacarea unui serviciu sau a unei instituții, estimarea menționează miliarde de nume și parole.

Ministerul Comunicațiilor preia modelul Guvernului Cioloș și vrea să dezvolte cu voluntari IT aplicații open source pentru administrație și public CITEȘTE ȘI Ministerul Comunicațiilor preia modelul Guvernului Cioloș și vrea să dezvolte cu voluntari IT aplicații open source pentru administrație și public

Cei de la Google au identificat peste 25.000 de instrumente care pot fi folosite pentru spargerea conturilor. Și mai îngrijorător, conform cercetătorilor, este faptul că aceste aplicații sunt accesibile oricui, inclusiv celor care nu experiență în acest domeniu.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În timpul studiului au fost găsite 1,9 miliarde de date de autentificare scoase la licitație. În următoarele 6 luni după încheierea oficială a studiului, până în septembrie 2017, au mai fost descoperite alte 1,2 miliarde de nume și parole, semn că fenomenul accelerează.

Cercetătorii au împărțit victimele în două categorii, în funcție de tipul atacului. 788.000 de utilizatori au căzut victime malware-ului de tip keylog, care monitorizează acțiunile tastaturilor. Phishing-ul sau furtul de identitate a făcut la rândul lui 12,4 milioane de victime.

În medie, în decursul unei săptămâni, instrumentele de tip keylog au strâns pe durata studiului 14.879 de date de logare. Phishing-ul, care se dovedește mult mai răspândit, obține în medie 234.887 de nume și parole într-o săptămână.

Reprezentanții Google susțin că, punând în practică experiența câștigată în urma studiului, au fost prevenite 67 de milioane de atacuri asupra utilizatorilor care folosesc serviciile și aplicațiile companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
hackeri
securitate
google