India este aproape de finalizarea primului său sistem de navigație prin satelit

India este aproape de finalizarea primului său sistem de navigație prin satelit
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 mar 2016

India a mai făcut un pas spre finalizarea propriului sistem de navigație prin satelit și unde radio (GPS), după ce săptămâna trecută a plasat cu succes pe orbita Terrei al șaselea satelit din cele șapte necesare pentru ca sistemul să devină funcțional. Lansarea ultimului satelit din constelația sistemului indian regional de navigație prin satelit - IRNSS - este programată pentru luna viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

IRNSS va constitui o alternativă la sistemul de tip GPS Navstar dezvoltat de americani și va furniza informații exacte privind poziționarea utilizatorilor din India și din regiunile aflate la o distanță de până la 1.500 kilometri de granițele țării, scrie Wall Street Journal.  

Primul satelit al sistemului a fost lansat în iulie 2013. Săptămâna trecută, pe 10 martie, a fost lansat cel de-al șaselea satelit, IRNSS-1F, iar ultimul satelit, care va întregi constelația sistemului, va fi lansat în luna aprilie, potrivit unui comunicat al Agenției Indiene pentru Cercetarea Spațială (ISRO).

Sistemul GPS independent va oferi două tipuri de servicii de localizare: unul standard, gratuit, și unul criptat, disponibil doar pentru “utilizatori autorizați“, conform ISRO.

Here Maps, una dintre cele mai bune aplicații GPS gratuite, primește un update semnificativ CITEȘTE ȘI Here Maps, una dintre cele mai bune aplicații GPS gratuite, primește un update semnificativ

În ultimii ani, India și-a câștigat renumele de alternativă ieftină pentru trimiterea sateliților în spațiu. În 2014, a plasat cu succes un satelit pe orbita planetei Marte, devenind prima țară din Asia care a ajuns pe planeta roșie și singura din lume care a reușit acest lucru din prima încercare. De asemenea, a fost misiunea spațială către Marte cu cele mai mici cheltuieli.

Primul sistem global de navigație prin satelit a fost creat în 1973 de către Ministerul Apărării din SUA pentru a facilita deplasarea trupelor americane aflate în misiuni externe. Versiunea comercială a sistemului Navstar GPS a fost lansată în 1996, iar în prezent tehnologia este utilizată la crearea de aplicații civile și comerciale în numeroase domenii de activitate, de la robotică și aeronautică până la telecomunicații și industria auto.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, piața mondială de dispozitive GPS și servicii conexe va crește la 237 miliarde de euro până la finele anului 2020, de la 175 de miliarde de euro în 2013.

Navstar nu este singurul sistem de navigație prin satelit. Glonass, un program inițiat în 1976 de către fosta URSS, a fost pus la dispoziția publicului larg în 2006, iar patru ani mai târziu China a lansat prima versiune a sistemului BeiDou, care oferea servicii de navigare pentru locuitorii țării și pentru regiunile învecinate. Versiunea extinsă a sistemului, denumită BeiDou-2, sau Compass, a devenit operațională în 2011 și se estimează că va atinge acoperire globală în 2020. Tot în jurul aceleași date va fi definitivat și sistemul european Galileo, care va avea 30 de sateliți și va opera sub control civil.

viewscnt
Afla mai multe despre
india
sistem de navigatie prin satelit
gps
navstar
irnss