INFOGRAFICE Industria locală de software va atinge un nivel record în acest an. Rocadă în TOP 10

INFOGRAFICE Industria locală de software va atinge un nivel record în acest an. Rocadă în TOP 10
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2023

Cifra de afaceri a companiilor din industria de software din România a crescut cu 29% față de 2021 și a fost cu 323% mai mare decât în 2013, până la nivelul record de aproape 13 miliarde de euro în 2022.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

„În ciuda temperării ritmului de creștere, estimăm continuarea tendinței neîntrerupte din ultimii 10 ani și atingerea unui nou maximum istoric în acest an, de peste 14 miliarde de euro. Observăm cum software-ul își consolidează rolul cheie în dezvoltarea și digitalizarea economiei și transformă România într-un hub regional, după unul dintre cele mai rapide ritmuri de creștere, dacă nu chiar cel mai rapid din ultimii 10 ani, de peste 4 ori”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

WhatsApp introduce logarea cu ajutorul adresei de e-mail CITEȘTE ȘI WhatsApp introduce logarea cu ajutorul adresei de e-mail

În 2022, în România activau peste 37 de mii de companii în industria de software, cu 19% mai multe decât în 2021 și cu 148% peste nivelul din 2013. Dintre acestea, aproape 35,5 mii erau microîntreprinderi, 1,2 mii companii mici, 398 companii medii și 32 companii mari.

ROCADĂ ÎN TOP 10 COMPANII DE SOFTWARE DIN ROMÂNIA

UIPATH SRL rămâne liderul industriei după cel mai mare avans nominal anual de 126 milioane de euro și cea mai mare creștere procentuală anuală din top 10 de 38%, la 459 milioane de euro în 2022. BITDEFENDER SRL rămâne pe locul al doilea, cu o cifră de afaceri de aproape 295 milioane de euro în 2022, fiind urmat de ENDAVA ROMÂNIA SRL, care a detronat IBM ROMÂNIA SRL, după o creștere anuală de 37% ajungând pe poziția a treia, cu o cifră de afaceri de 261 milioane de euro în 2022.

INFOGRAFICE Industria locală de software va atinge un nivel record în acest an. Rocadă în TOP 10

Cele mai mari 10 companii din industrie au cumulat afaceri de aproximativ 2,2 miliarde euro, reprezentând 17% din total.

INTERVIU Adrian Tomșa: Ce să înțeleg, că dacă nu am dorit să-mi dezvolt un brand personal public și că dacă nu am fost prezent în studiourile de televiziune, atunci nu exist, nu sunt un bun român? CITEȘTE ȘI INTERVIU Adrian Tomșa: Ce să înțeleg, că dacă nu am dorit să-mi dezvolt un brand personal public și că dacă nu am fost prezent în studiourile de televiziune, atunci nu exist, nu sunt un bun român?

REZULTAT NET RECORD, DE 9 ORI MAI MARE FAȚĂ DE 2013

Rezultatul net înregistrat de companiile din industria de software a crescut substanțial la aproape 2 miliarde de euro în 2022, cu 28% mai mult față de 2021 și de aproape 9 ori mai mare comparativ cu 2013.

De asemenea, companiile din industria de software au generat 77% din rezultatul net înregistrat de întreg sectorul IT&C și aproape 5% din rezultatul net al tuturor companiilor nefinanciare din România în 2022.

INFOGRAFICE Industria locală de software va atinge un nivel record în acest an. Rocadă în TOP 10

DUBLAREA CONTRIBUȚIEI INDUSTRIEI DE SOFTWARE ÎN ECONOMIA LOCALĂ

Ponderea cifrei de afaceri generate de companiile de software din România în sectorul IT&C a crescut de la 40% în 2013, la 64% în 2022 prin prisma avansului mult mai rapid al componentei de software, creșterea fiind de 4 ori comparativ de avansul de 2,6 ori al cifrei de afaceri din sectorul IT&C, față de 2013.

La nivelul cifrei de afaceri totale generate de companiile nefinanciare din România, ponderea industriei de software a crescut de la aproape 1,3% în 2013, la peste 2,5% din total în 2022.

EXPORTUL DE SERVICII INFORMATICE, AVANS DE 17% ÎN PRIMELE 9 LUNI DIN 2023

Exportul de servicii informatice a crescut cu 17%, la 5,8 miliarde de euro în primele 9 luni din 2023, față de aceeași perioadă a anului anterior, la fel și importurile, la 2,1 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naționale a României*. Înseamnă un surplus comercial record al serviciilor informatice de 3,7 miliarde de euro în primele 9 luni din 2023.

*Datele statistice privind exportul și importul de servicii sunt compilate conform metodologiei prevăzute de ediția a șasea a Manualului FMI privind Balanța de plăți și poziția investițională internațională (BPM6) și sunt prezentate pe tipuri de servicii conform clasificării EBOPS (Clasificarea extinsă a componentei Servicii din Balanța de plăți).

viewscnt
Afla mai multe despre
software
cifra de afaceri