Kaspersky Lab: Aproape un sfert dintre utilizatorii de internet din România au fost ținta unui atac cu viruși informatici în 2015

Kaspersky Lab: Aproape un sfert dintre utilizatorii de internet din România au fost ținta unui atac cu viruși informatici în 2015
scris 16 dec 2015

Aproape un sfert dintre utilizatorii de internet din România sunt ținta unui atac cu viruși informatici, ceea ce plasează țara în rândul celor cu risc moderat de virusare a computerelor, potrivit raportului Kaspersky Security Bulletin din 2015.

Dintre utilizatorii soluțiilor de securitate Kaspersky Lab din România, 23% au fost ținta unui atac cu viruși informatici, potrivit raportului realizat de compania rusă, care acoperă 200 de țări.

Cele mai multe atacuri cibernetice în mediul online sunt în Rusia, unde aproape jumătate dintre utilizatori sunt ținta virușilor, urmată de Kazahstan, cu 46% și Azerbaidjan, cu 43%. La polul opus, riscul cel mai redus de virusare este înregistrat în Coreea de Sud (17%), Finlanda (16,5%) și Danemarca (15%).

În 2015, peste o treime din computerele personale (34%) la nivel global au fost vizate de cel puțin un atac cibernetic, în scădere cu 4,1 puncte procentuale față de 2014. Kaspersky Lab a blocat anul acesta aproape două milioane de încercări ale hackerilor de a lansa pe computerele utilizatorilor programe cu ajutorul cărora pot să fure bani prin online banking, în creștere cu 2,8% față de anul trecut.

Totodată, Kaspersky Lab a identificat programe de tip ransomware pe peste 753 de mii de calculatoare, dintre care aproape 180 de mii au fost atacate de ransomware care criptează documente. Astfel, atacurile ransomware care criptează fișierele utilizatorilor au crescut peste 48%, față de perioada similară a anului trecut.

Aproximativ 17% din ransomware vizează dispozitive care rulează Android, la nici un an după ce platforma a fost atacată pentru prima dată.

viewscnt
Afla mai multe despre
kaspersky
anti-virus
atac cibernetic
malware
pc
virus
computer
romania