Kirghizstanul a blocat TikTok pentru a "proteja copiii"

Kirghizstanul a blocat TikTok pentru a "proteja copiii"
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Aplicația TikTok a încetat să mai funcționeze în Kirghizstan, la cererea serviciilor de securitate din această țară din Asia Centrală, care au justificat acest lucru prin necesitatea de a "proteja sănătatea copiilor", potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

De fiecare dată când se încearcă o conexiune la TikTok, pe ecranul de start negru al aplicației apare mesajul "Unable to load, please try again", au observat jurnaliștii AFP în această țară vecină cu China, care are aproximativ șapte milioane de locuitori, scrie News.ro

Bosch ar putea anunța noi concedieri CITEȘTE ȘI Bosch ar putea anunța noi concedieri

Marți, ministerul Kirghizstanului pentru Afaceri Digitale a anunțat că "a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea de a restricționa accesul la TikTok, pe baza unei decizii a serviciilor de securitate", cunoscute sub acronimul GKNB și conduse de puternicul Kamchybek Tashiev, potrivit unui comunicat.

Potrivit ministerului, rețeaua de socializare, deținută de grupul chinez ByteDance, "nu a respectat" un articol de lege privind "măsurile de prevenire a prejudiciilor aduse sănătății copiilor și dezvoltării lor fizice, intelectuale, mentale, spirituale și morale".

Marți, organizația neguvernamentală Reporters Sans Frontieres (RSF) s-a declarat "îngrijorată de această decizie, care restrânge dreptul la informare sub pretextul protejării minorilor". Organizația a cerut "guvernului să ridice acest blocaj discreționar și să definească un cadru juridic clar pentru a reglementa platformele".

Blocarea TikTok intervine într-un moment în care autoritățile din Kirghizstan au fost acuzate în ultimele luni de către ONG-uri că doresc să protejeze minorii.

Printre cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, unde libertatea de exprimare rămâne limitată și opoziția politică practic inexistentă, Kirghizstanul a fost mult timp o excepție.

Cu toate acestea, în ultimele luni, autoritățile kârgâze au arestat mai mulți jurnaliști, au suspendat în mod repetat instituții media private și au adoptat o lege similară cu cea rusă privind "agenții străini", consolidând controlul guvernului asupra ONG-urilor.

TikTok, care are peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, se confruntă deja cu limitări tot mai mari în Occident.

Pe fondul acuzațiilor privind transferul de date ale utilizatorilor către China, multe țări, inclusiv Statele Unite, Canada, Franța și întreaga Uniune Europeană, și-au exprimat temerile pentru securitatea lor națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
kirghizstan
tiktok