Microsoft anunță Windows 10X

Microsoft anunță Windows 10X
scris 3 oct 2019

Windows 10X este, cumva, revenirea Microsoft pe piața sistemelor de operare pentru dispozitivele mobile, însă noul produs al companiei nu este pentru orice tip de device mobil.

Microsoft a anunțat că, de anul viitor, va avea un nou sistem de operare. Windows 10X e o versiune simplificată de Windows 10, care pune accentul pe o organizare modulară și are o interfață special optimizată.

Noul sistem de operare a fost creat și gândit pentru noua generație de dispozitive mobile cu două ecrane și cu ecrane pliabile. Aceasta este oportunitatea pe care Microsoft a sesizat-o și de care vrea să profite.

Dacă dispozitivele cu ecran pliabil și cu două ecrane vor ajunge să înlocuiască formatul actual, Microsoft poate avea o șansă să revină în luptă și să concureze cu Apple și Google pe zona de mobile.

VIDEO Microsoft revine pe piața telefoanelor mobile cu un smartphone pliabil CITEȘTE ȘI VIDEO Microsoft revine pe piața telefoanelor mobile cu un smartphone pliabil

Surface Neo, o tabletă cu două ecrane, va fi primul dispozitiv care se va baza pe Windows 10X. Ca și cu Windows 10, Microsoft va face sistemul de operare disponibil și pentru alți producători.

Spre deosebirile de încercările anterioare eșuate, gen Windows RT, Microsoft a învățat din greșeli și va include în Window 10X un container care va permite rularea aplicațiilor obișnuite de Windows.

Noul sistem de operare va avea un meniu Start mai simplu, care va semăna mai mult cu meniul de aplicații de Android decât cu meniul Start din Windows 10. Acesta va include atât aplicații, cât și documente, pentru un acces rapid.

Microsoft nu a intrat foarte mult în detalii, ținând cont că nu va lansa Windows 10X decât la anul. Una din puținele caracteristici speciale de care s-a vorbit, a fost montarea unei tastaturi fizice pe unul din cele două ecrane, ceea ce permite folosirea tabletei cu două ecrane ca pe un laptop.

Primul val de dispozitive cu Windows 10X va fi lansat în toamna anului viitor. Acestea vor folosi chipset-uri Intel.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
windows 10x