Nicolaeta Pauliuc: În zona aceasta de lume noi exportăm cybersecurity

Nicolaeta Pauliuc: În zona aceasta de lume noi exportăm cybersecurity
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2023

România a făcut progrese semnificative în ultimul an pe partea de securitate cibernetică și în zona aceasta de lume noi exportăm cybersecurity, a declarat Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"În ultimul an s-au făcut progrese semnificative. A fost adoptată Strategia de securitate cibernetică a României 2022-2027. Sunt cinci obiective de importanță strategică: rețele și sisteme informatice sigure și reziliente; cadru normativ și instituțional consolidat; parteneriat public-privat; reziliență prin abordare proactivă și descurajare; România, actor relevant în arhitectura internațională de cooperare. În baza acestei strategii, Parlamentul a adoptat legea privind securitatea și apărarea cibernetică a României. (...) Pe lângă legea securității cibernetice s-au mai adoptat și unele acte normative conexe. Și am să vă dau câteva exemple.

România a adoptat o lege ce interzice achiziționarea și utilizarea de către autoritățile publice a produselor și serviciilor software de securitate cibernetică din Federația Rusă. Am transpus în lege Memorandumul semnat cu administrația de la Washington, din 2019, de a nu implica în construirea infrastructurii 5G companiile chinezești, tocmai din cauza riscurilor de securitate. Avem instituții care devin operaționale. Vorbim de tehnică și de capital uman.

Supărat pe avansul Occidentului, ​Putin turează motoarele pentru ca Rusia să devină o putere în domeniul inteligenței artificiale CITEȘTE ȘI Supărat pe avansul Occidentului, ​Putin turează motoarele pentru ca Rusia să devină o putere în domeniul inteligenței artificiale

Directoratul Național de Securitate Cibernetică este una dintre cele mai performante instituții ale statului și e păcat că marea masă a oamenilor nu vede, sau nu este interesată de ce se întâmplă acolo. Avem Centrul European de Competențe în Materie de Securitate Cibernetică, prima agenție a Uniunii Europene cu sediul în România și cred eu că este un succes de țară negocierea și așezarea acestui centru în România. Avem Centrul Național de Cyber INT al SRI-ului.(...) Nu mă joc când afirm că măcar în zona aceasta de lume noi exportăm cybersecurity", a spus Pauliuc la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de Distribuție Energie Electrică România.

Citiți mai mult pe Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
cybersecurity