O echipă de cercetători a demonstrat cum ADN-ul uman poate fi folosit pentru a infecta un computer

O echipă de cercetători a demonstrat cum ADN-ul uman poate fi folosit pentru a infecta un computer
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 14 aug 2017

În premieră mondială, o echipă multidisciplinară a demonstrat cum apropierea tot mai frecventă dintre IT și biologie naște probleme la care nu ne-am fi gândit până nu demult.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din ce în ce mai multe tehnici medicale apelează la sisteme computerizate din ce în ce mai complexe, iar oamenii de știință au ajuns chiar să modifice ADN-ul uman.

O echipă formată din biologi și experți în securitate cibernetică reunită în cadrul Universității din Washington a descoperit și a demonstrat cum pot fi folosite vulnerabilitățile elementare ale software-ului open-source folosit în laboratoarele din întreaga lume.

Pentru citirea și transformarea informațiilor din ADN în cod binar se folosește o aplicație numită CRISPR: DNA. Aceasta funcționează după regulile software obișnuite și realizează conversia unor pachete de date de dimensiuni fixe primite dinspre ADN.

Un program care promite că poate sparge parole de Facebook vine la pachet cu un troian care fură parolele celui care-l instalează CITEȘTE ȘI Un program care promite că poate sparge parole de Facebook vine la pachet cu un troian care fură parolele celui care-l instalează

Dacă dinspre ADN vine un pachet de o dimensiune mai mare, atunci CRISPR: DNA va fi blocat printr-un procedeu cunoscut programatorilor ca buffer overflow attack (programul care primește un pachet de informații de o dimensiune mai mare decât cea pentru care a fost construit va refuza să mai facă procesarea).

Cercetătorii au vrut să demonstreze acest lucru pentru ca producătorii din domeniu să ia măsurile de securitate necesare. Însă, în loc simpla blocare a unui program, un atac real ar putea avea consecințe mult mai grave.

Teoretic, cu o eprubetă de sânge s-ar putea infecta calculatorul la care se face analizarea sau chiar întreaga rețea la care acesta este conectat. În practică, însă, acest gen de atac este dificil de dus la capăt, susțin cercetătorii, și oricum mijloacele clasice de atac sunt încă eficiente.

viewscnt
Afla mai multe despre
adn
securitate