O echipă de cercetători condusă de un român lucrează la un proiect care are ca scop aducerea la nivel de DSLR a fotografiilor realizate cu telefonul, folosind inteligența artificială

O echipă de cercetători condusă de un român lucrează la un proiect care are ca scop aducerea la nivel de DSLR a fotografiilor realizate cu telefonul, folosind inteligența artificială
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 31 oct 2017

Weakly Supervised Photo Enhancer for Digital Cameras, sau WESPE, pe scurt, este un proiect derulat de o echipă de cercetători care încearcă să prelucreze fotografiile realizate cu telefonul mobil, cu ajutorul unor algoritmi de inteligență artificială, astfel încât calitatea acestora să fie comparabilă cu cea a camerelor profesionale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși au crescut semnificativ în calitate în ultimii ani, camerele foto ale telefoanelor mobile nu au suportul hardware necesar pentru a putea realiza fotografii de o calitate comparabilă cu cea a DSLR-urilor.

Dimensiunile reduse ale dispozitivelor mobile impun folosirea unui senzor mic și a unor lentile compacte, care nu se pot compara cu dotările unui aparat foto profesional și nu pot produce rezultate asemănătoare, în ciuda afirmațiilor venite dinspre departamentele de marketing ale producătorilor de smartphone-uri.

Proiectul WESPE este pus la punct de o echipă din cadrul universității tehnico-științifice ETH din Zurich, Elveția, condusă de românul Radul Timofte, absolvent al Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Scopul final al WESPE este îmbunătățirea fotografiilor realizate cu smartphone-ul, astfel încât să fie aduse la nivelul celor făcute cu un aparat foto profesional. În acest scop, se folosește un AI care traversează în prezent un proces de învățare.

AI-ul este antrenat cu fotografii făcute atât cu telefoanele mobile, cât și cu DSLR-urile. Prin comparație, se speră că AI-ul va învăța diferența și va aplica automat modificările necesare pentru ca și fotografiile făcute cu telefonul să arate precum cele realizate cu un DSLR.

Există și un site unde utilizatori pot încărca propriile fotografii făcute cu telefonul pentru ca acestea să treacă prin procesul automat de îmbunătățire realizat de AI.

Deși procesarea fotografiilor este evidentă și de multe ori chiar aduce un progres, rezultatul nu se poate spune că este încă de nivelul unui DSLR. Oricum, proiectul WESPE este departe de finalizare, iar AI-ul va deveni din ce în ce mai bun, pe măsură ce primește mai multe informații.

viewscnt
Afla mai multe despre
fotografie
smartphone
dslr
inteligenta artificiala