Oficial american: Washingtonul ar trebui să preia controlul asupra Nokia/Ericsson pentru a face față Huawei

Oficial american: Washingtonul ar trebui să preia controlul asupra Nokia/Ericsson pentru a face față Huawei
scris 7 feb 2020

China este principalul adversar geopolitic al Statelor Unite, care ar trebui să investească în Nokia și Ericsson pentru a compensa dominația Huawei în domeniul tehnologiei de telecomunicații 5G, a afirmat joi procurorul general al SUA, William Barr, la o conferință organizată la Washington de un institut de cercetări, transmite Reuters.

Într-o declarație remarcabilă care scoate în evidență cât de departe ar putea fi dispuse Statele Unite să meargă pentru a contracara Huawei, Barr a afirmat în discursul susținut la conferința pe tema spionajului economic chinez că au existat propuneri  ca ”Statele Unite să se alieze cu Nokia și/sau Ericsson” pentru a răspunde acestor îngrijorări, scrie News.ro.

N.Y.P.D. înlocuiește agendele polițiștilor cu o aplicație de iPhone CITEȘTE ȘI N.Y.P.D. înlocuiește agendele polițiștilor cu o aplicație de iPhone

Barr a spus că acest lucru a fost gândit să aibă loc ”prin intermediul unei participații de control, fie direct fie printr-un consorțiu de companii americane și aliate”.

”Prin implicarea pieței noastre mari și a puterii financiare în spatele unuia sau a ambelor firme ar crea un competitor formidabil și ar elimina îngrijorările legate de rezistența sa, sau a lor”, a arătat Barr.

”Noi și cei mai apropiați aliați ai noștri avem în mod cert nevoie să analizăm în mod activ această abordare”, a adăugat procurorul general la evenimentul găzduit de Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice (Center for Strategic and International Studies - CSIS) din Washington.

Barr a spus că China a devenit principalul adversar geopolitic” și a adăugat: ” China a furat startul, iar acum conduce în 5G...Au obținut deja 40% din piață, iar acum urmăresc să ajungă la echilibru”.

Investițiile guvernului SUA în companii publice dunt rare, cu excepția programelor de salvare a unor companii sau a locurilor de muncă, iar astfel de investiții în companii străine sunt și mai rare.

Anul trecut, guvernul american a inclus Huawei pe o listă neagră, afirmând că grupul chinez este implicat în activități contrare securității naționale a SUA. Guvernul american a presat alte state să nu acorde Huawei acces la rețelele 5G, afirmând că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj, ceea ce compania a negat în repetate rânduri.

Anul trecut, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a declarat o urgență națională și a interzis companiilor americane să utilizeze echipamente de telecomunicații fabricate de companii care reprezintă un risc pentru securitatea națională.

Prezent la același eveniment, directorul FBI, Christopher Wray, a spus că Beijingul încearcă de fure tehnologie americană ”prin orice mijloace necesare”.

Acesta a afirmat că agenția are în prezent circa 1.000 de investigații în derulare referitoare la furtul chinez de tehnologie, efectuate de cele 56 de birouri regionale, în timp ce directorul pentru contrainformații al FBI, John Brown, a spus că agenția a arestat anul trecut 24 de persoane în cazuri legate de China și alte 19 în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
5g
nokia