Orange Romania pierde definitiv procesul cu proprietarul unei case din cauza unui pilon de antenă. "Pe timp frumos sunt multe ciori și alte păsări zgomotoase!"

Orange Romania pierde definitiv procesul cu proprietarul unei case din cauza unui pilon de antenă. "Pe timp frumos sunt multe ciori și alte păsări zgomotoase!"
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 28 mai 2024

Proprietarul unei case din localitatea Cornetu (județul Ilfov) a obținut în instanță, în urma unei decizii definitive, obligarea Orange România, liderul pieței locale de telefonie mobilă, la plata de daune morale de 1.000 de euro și prejudicii de peste 10.000 de lei din cauza unui pilon de susținere a unei antene, cu argumentul că ar fi provocat stricăciuni locuinței și autoturismelor din curte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În plus, potrivit plângerii reclamantului, "pe timp frumos sunt multe ciori și alte păsări zgomotoase (care folosesc pilonul - n.r.), iar excrementele acestora atacă acoperișul și curtea".

Averea netă a CEO-ului Nvidia a crescut în cinci ani de la 3 miliarde de dolari la 90 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Averea netă a CEO-ului Nvidia a crescut în cinci ani de la 3 miliarde de dolari la 90 de miliarde de dolari

Procesul a început în 2015 și, conform datelor analizate de Profit.ro, reclamantul a solicitat obligarea Orange România la plata sumei de 20.000 euro reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul care ar fi fost produs de pilonul de susținere a unei antene GSM, instalat lângă casa acestuia. De asemenea, reclamantul a solicitat și daune morale de 50.000 euro.

Proprietarul a susținut că în 2005, după ce și-a dat acordul în scris, Orange România ar fi instalat în apropierea casei un pilon de susținere a unei antene GSM. Ulterior, acesta și-ar fi dat seama că pilonul îi provoacă stricăciuni.

Startup timișorean care folosește IA pentru treceri de pietoni mai sigure, admis într-un accelerator susținut de Google CITEȘTE ȘI Startup timișorean care folosește IA pentru treceri de pietoni mai sigure, admis într-un accelerator susținut de Google

"De la momentul instalării au fost mai multe situații în care s-a adresat companiei pentru a veni să constate stricăciunile produse casei și autoturismelor din curte. Se arată că, la cea mai mică adiere de vânt, ploaie sau zăpadă, se produc zgomote, cad pe acoperiș corpuri, fiare și gheață. Pe timp frumos sunt multe ciori și alte păsări zgomotoase, iar excrementele acestora atacă acoperișul și curtea", scrie în cerere.

În urma unei expertize tehnice imobiliare s-a constatat că locuința reclamantului ar fi suferit prejudicii în sensul strâmbării și găuririi învelitorii de tablă, iar în urma precipitațiilor au fost inundate podul și camerele, prejudiciul fiind calculat la 10.218 lei.

Elon Musk anticipează o AI mai inteligentă decât oamenii în doi ani. CEO-ul grupului Baidu din China spune că va fi peste 10 ani CITEȘTE ȘI Elon Musk anticipează o AI mai inteligentă decât oamenii în doi ani. CEO-ul grupului Baidu din China spune că va fi peste 10 ani

Judecătoria Cornetu s-a pronunțat, în noiembrie 2018, și a hotărât că Orange România trebuie să plătească reclamantului suma de 10.218 lei, reprezentând contravaloarea prejudiciilor produse. De asemenea, instanța a decis că operatorul de telefonie mobilă trebuie să achite daune morale de 5.000 euro, plus 9.780 lei pentru onorarii expertize și 1.452 lei pentru taxa de timbru.

Orange România a făcut apel în martie 2019, iar Tribunalul Ilfov a admis cererea în noiembrie 2019. Magistrații au trimis însă dosarul și spre rejudecare la Judecătoria Cornetu.

Guvernul continuă și în acest an programul prin care tinerii sunt sprijiniți să își achiziționeze calculatoare CITEȘTE ȘI Guvernul continuă și în acest an programul prin care tinerii sunt sprijiniți să își achiziționeze calculatoare

În martie 2021, Judecătoria Cornetu a admis în parte cererea de chemare în judecată, obligând Orange România la plata sumei de 10.218 lei pentru acoperirea prejudiciilor produse reclamantului, plus daune morale 1.000 euro, 9.780 lei pentru onorarii expertize și 1.452 lei pentru taxa de timbru.

Decizia a fost atacată cu apel de către Orange Romania, dar Tribunalul Ilfov a respins-o în ianuarie 2023, cu posibilitate de recurs.

Operatorul telecom a înaintat recurs la mijlocul anului trecut, dar cererea a fost respinsă acum printr-o decizie definitivă. 

Parte a grupului francez Orange, operatorul român a consemnat în 2023 o cifră de afaceri de 1,551 miliarde de euro, în scădere cu 1,2% față de anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
orange
daune morale
antena
proces