Parlamentul European interzice accesul la TikTok

Parlamentul European interzice accesul la TikTok
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2023

Parlamentul European (PE) și-a informat personalul că interzice rețeaua chineză TikTok pe aparate de serviciu, invocând îngrijorări în domeniul securității datelor, după ce Comisia Europeană (CE) a făcut același lucru, instituțiile europene urmând astfel exemplul Statelor Unite, iar Consiliul European ar urma să adopte o măsură asemănătoare, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președinta PE Roberta Metsola și ecretarul general al PE Alessandro Chiocchetti au decis că aplicația TikTok nu mai poate fi folosită pe aparatele de serviciu - computere, telefoane mobile sau tablete - începând de la 20 martie, scrie News.ro.

Apple lucrează la un nou model de iPhone SE CITEȘTE ȘI Apple lucrează la un nou model de iPhone SE

”La această dată, accesul la Internet pe rețeaua de socializare de pe computerele Parlamentului va fi blocat”, precizează Direcția Generală a Inovației și Suportului Tehnologic (DG ITEC) a PE într-un e-mail adresat celor aproximativ 8.000 de funțcionari și agenți ai instituției.

Ea le recomandă ”puternic” membrilor și personalului PE să șteargă TikTok de pe aparatele personale.

Comisia Europeană (CE) anunța săptămâna trecută că personalul său are termen - până la 15 martie - să dezinstaleze aplicația de pe aparatele de serviciu.

O măsură asemnănătoare urmează să fie adoptată de către Consiliul European - instanța care reprezintă cele 27 de state membre UE.

Aceste interdicții intervin în contextul în care TikTok, a căreui firmă-mamă este chinezească, este tot mai supravegheată în Occident, din cauza unor temeri potrivit cărora Beijingul ar putea accesa datele utilizatorilor din întreaga lume.

Bruxellesul urmează exemplul Washingtonului.

În Stratele Unite, o lege promulgată de către președintele Joe Biden la începutul lui ianuarie interzice descărcarea și folosirea TikTok pe aparatele funcționarilor statului federal american.

Aproximativ 20 de state americane au luat această măsură în privința propriilor angajați.

În Congres se dezbate un proiect de lege care putea conduce la interzicerea totală a TikTok în Statele Unite.

În UE, ByteDance este anchetată de către autoritatea irlandeză de protecția vieții private, care o suspectează de încălcarea legislației europene privind protecția datelor (RGPD) în domeniul procesării datelor personale ale copiilor și de transferuri de date către China.

TikTok a recunoscut în noiembrie că unii angajați din China ar putea accesa datele utilizatorilor europeni și a recunoscut, în decembrie, că angajați au folosit aceste date pentru a spiona jurnaliști.

Însă grupul neagă aprig orice control sau acces al Guvernului chinez la datele sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
parlamentul european