Peste 4.000 de aplicații pentru Android încearcă să spioneze utilizatorii ascultând convorbirile și citind mesajele

Peste 4.000 de aplicații pentru Android încearcă să spioneze utilizatorii ascultând convorbirile și citind mesajele
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 17 aug 2017

Cercetătorii din domeniul securității avertizează cu privire la aplicațiile care folosesc un nou tip malware pentru a-și spiona utilizatorii prin mai multe mijloace.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania de securitate Lookout a depistat peste 4.000 de aplicații care, deghizate în servicii de tip messenger, înregistrează convorbirile și mesajele utilizatorilor, pot iniția apeluri și trimite mesaje, având acces la agenda de contacte și informațiile privind coordonatele geografice.

Trei aplicații din această categorie au reușit să se strecoare chiar în magazinul oficial de aplicații Google Play. Acestea se numeau Soniac, Hulk Messenger și Troy Chat și au fost, în cele din urmă, eliminate de Google din magazinul de aplicații, dar nu înainte de a fi instalate de mii de utilizatori.

Restul aplicațiilor, care fac parte dintr-o familie de malware numită SonicSpy, sunt distribuite pe căi alternative, cum ar fi site-urile web și magazinele terțe de aplicații.

Waze va permite șoferilor să ceară ajutorul celorlalți utilizatori ai aplicației CITEȘTE ȘI Waze va permite șoferilor să ceară ajutorul celorlalți utilizatori ai aplicației

Cei de la Lookout susțin că toate aplicațiile din această familie de malware au în comun faptul că, din momentul în care au fost instalate, pot fi folosite de la distanță de atacator pentru a iniția diverse comenzi.

Aceste aplicații se conectează la un server aflat la adresa arshad93.ddns.net prin portul 2222 și își șterg singure pictograma pentru a-și ascunde prezența.

Nou descoperitul malware folosit de peste 4.000 de aplicații reprezintă încă un reminder pentru utilizatorii de smartphone-uri cu Android, care trebuie să evite să instaleze aplicații din alte surse decât magazinul oficial Google, care oferă totuși cea mai bună securitate, chiar dacă nu este infailibil.

viewscnt
Afla mai multe despre
aplicatii
android
google
malware